Hopp til innhold

– Ta på ullsokker og fyr litt mindre!

Astmatiker Anne Ombye ber oss tenke litt på dem som sliter med luftveiene, og ikke fyre mer enn nødvendig. Dyr strøm og økt vedfyring gir nå mer luftforurensing i byene.

Anne Ombye

– Nå er det ganske ille!, sier astmatiker og regionleder i Astma- og allergiforbundet i Oslo og Akershus, Anne Ombye.

Foto: Lars Håkon Pedersen / NRK

– Nå er det ganske ille!, sier astmatiker og regionleder i Astma- og allergiforbundet i Oslo og Akershus, Anne Ombye.

Foto: Lars Håkon Pedersen / NRK

Lufta i de største byene har i den kalde perioden tidlig i desember hatt en tettere konsentrasjon av fint svevestøv enn normalt. Det er det som plager astmatikere mest.

Det har noen dager ligget godt over normalen i Oslo og Bergen, viser målinger fra NILU Norsk institutt for luftforskning. Økning er størst på det fine svevestøvet, som kommer fra vedfyring.

Forsker Henrik Grythe sier det er en klar tendens.

Vedfyring

Riktig fyring gir færre partikler ut av pipa, og mer varme fra fyringen, sier Norsk Varme. Det skal fyres fra toppen av veden i en moderne ovn.

Foto: Edny Rønne

– Det er vi ganske trygge på. Det er ingen andre kilder som det naturlig stammer fra, og det skjer på kveldene, da folk fyrer mest.

Den varig høye strømprisen, kombinert med kulde, er ekstra dårlig nytt for de med luftveisplager når vinteren står for døren.

Ute på gata i Oslo går astmatiker og regionleder i Astma- og allergiforbundet, Anne Ombye, rundt og hoster.

– Jeg har hatt astma hele livet og det er godt regulert med medisiner, men nå må jeg ta litt ekstra, sier Ombye.

Hun merker det allerede når hun står opp.

– Ja, det merkes på pusten, og det klør i øya.

Det anslås at rundt fem prosent av alle nordmenn, eller opp mot 300.000 personer, har astma.

Over anbefalte verdier

Målingene fra NILU viser at mengden fint svevestøv oversteg anbefalte verdier med klar margin i flere dager da det var kaldest i starten av desember.

Dette beregnes ut fra døgnmiddelverdien av fine partikler per kubikkmeter luft.

På det meste lå dette på 25-30 mikrogram med partikler, mens helsemyndighetenes anbefalte maksverdi er 15 mikrogram. Dette vil gå ytterligere ned fra 1.1.2022 til 10 mikrogram.

Graf luftforurensing desember 2021

Denne grafen viser tydelig at andelen av de fine støvpartiklene (PM2.5) i lufta økte mye i de kalde dagene tidlig i desember i Oslo. Forklaringen er økt vedfyring.

Foto: NILU

Utslipp fra vedfyring har gått ned i Norge, noe som ifølge NILU skyldes nedgang i vedforbruket. Det igjen er fordi flere har skiftet til andre varmekilder, i tillegg til økt salg av rentbrennende ovner:

Men etter at pandemien slo til i fjor, og mange av oss krøp inn på hjemmekontoret, så ble det fyr i ovnen igjen.

Forskjellen fra 2020 til 2021 er strømprisen. Den var på et minimum i fjor, mens den i løpet av året i år har nådd ekstreme høyder.

Det får det igjen til å gløde i vedovnene.

Henrik Grythe

Forsker Henrik Grythe på NILU er ikke i tvil; mer vedfyring ga høye verdier av svevestøv i sentrum av Oslo og Bergen i starten av desember.

Foto: NILU.no

– Vi ser at det kan komme flere episoder i vinter med høye konsentrasjoner av svevestøv med den situasjonen som har oppstått nå, sier forsker Henrik Grythe i NILU.

Til syvende og sist er det været som avgjør. Blir det kaldt og stille, så øker faren for alvorlig luftforurensing. Det motsatte hvis det er vind og nedbør.

Toppfyring og ullsokker

Men det er noe som kan hjelpe litt. Det ene er å fyre opp på den rette måten. Det reduserer partikkelutslippet, sier Steinar Vigdal i bransjeforeningen Norsk Varme.

Steinar Vigdal

FYR FRA TOPPEN: En moderne ovn skal fyres opp fra toppen av veden, og veden må være tørr nok, sier Steinar Vigdal i Norsk Varme.

Foto: Norsk Varme

– I en moderne, rentbrennende ovn, skal du legge i godt med ved først. Deretter plasserer du opptenningsbrikker eller lignende oppå, og legger noe fliseved på toppen av det igjen. Da brenner du gassene, slik du skal, og ikke selve veden.

Så er det viktig at veden er tørr nok, det vil si at den har en fuktighetsgrad på maks 17 prosent.

Det kan måles med en fuktmåler, eller ved å slå kubbene sammen og få en «klonk-lyd».

–Ikke la veden ligge på terrassen under snø og i regn, da vil veden trekke til seg fuktighet igjen selv om den var tørr. Og lagre den inne over natta før den skal i ovnen, så den ikke kommer rett fra mange minusgrader. Da vil det oppstå kondens, sier Vigdal.

Anne Ombye

Anne Ombye håper at flere kan ta på seg litt mer innendørs, og heller fyre litt mindre.

Foto: Lars Håkon Pedersen / NRK

Et kjerringråd er å smøre litt oppvaskmiddel på den ene enden av kubben og blåse gjennom fra andre siden. Da skal det komme såpebobler hvis veden er tørr nok til at luften slipper gjennom på langs.

Et tips som astmatiker Anne Ombye har sansen for, er heller å kle på seg litt ekstra.

– Ta på ullsokker og fyr litt mindre! Jeg går med ull inne, og har det heller litt kjøligere. Kanskje flere kan gjøre det, slik at det blir litt mindre utslipp fra pipa?, lurer hun på.

AKTUELT NÅ