Ap: – En kjent skandale i politiet

Stortinget har vært kjent med at IKT-situasjonen i politiet har vært en skandale i en årrekke. Det sier justispolitisk talsmann Jan Bøhler i Arbeiderpartiet.

Jan Bøhler (Ap)

Jan Bøhler (Ap) og resten av justiskomiteen på Stortinger har vært kjent med IKT-skandalen i politiet i en årrekke.

Foto: NRK

Tidligere har NRK skrevet at Riksrevisjonen ga IKT-situasjonen i Politiet strykkarrakter i seks av de 11 årene Ingelin Killengreen var politidirektør.

Det overrasker ikke politikerne i Stortingets justiskomité.

Les også: Advarte politiet om IT-svikt i årevis
Les også: – Killengreen bør pakke og gå
Les også: Aasrud har full tillit til Killengreen

– Det er vel kjent på Stortinget at IKT-situasjonen i politiet har vært en skandale gjennom flere år. Her er det også en frustrasjon også på Stortinget over at vi har ventet alt for lenge med nye investeringer til IKT i politiet, sier Bøhler til NRK.

Likevel har lite eller ingenting skjedd.

På tross av at Riksrevisjonen gang på gang pekte på et begredelig IKT-system.

Disse får skylda

Ulf Leirstein

Ulf Leirstein

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX
Andre Oktay Dahl

Andre Oktay Dahl

Foto: Løkstad / NRK
Jenny Klinge

Jenny Klinge

Foto: Trond Vestre / NRK

Både Fremskrittspartiet og Høyre mener regjeringen og flertallet på Stortinget må ta sin del av skylden for at de nødvendige investeringene i politiet har uteblitt.

– Frp har forslått et eget investeringsbudsjett for politiet for blant annet å få på plass nye IKT-løsninger. Dessverre har ikke flertallet (SV, Ap og Sp, red.anm) bevilget de pengene som har vært nødvendig, sier Ulf Leirstein (Frp) som sitter i justiskomiteen på Stortinget.

Han får støtte fra justispolitisk talsmann André Oktay Dahl (H).

– Her må det bli en skylddeling mellom Politidirektoratet, Justisdepartementet og flertallet på Stortinget. Det blir for lettvint å legge skylden på Ingelin Killengreen alene. Som justisminister var Knut Storberget sjefen til Killengreen i seks år, og det er faktisk Stortinget som bevilger penger til politiet, sier Dahl til NRK.

Innrømmer ansvar

Jenny Klinge (Sp) er enig i at politikerne på Stortinget har det overordnede ansvaret for situasjonen.

– Jeg tror vi som politikere skal erkjenne at vi kunne ha kommet med mer penger til politiet, ikke minst mer øremerkede penger til IKT, for å sikre oss at dette området hadde blitt prioritert bedre, sier Klinge.

Men mer penger løser ikke alt. Ifølge Bøhler, som representerer det største regjeringspartiet, må politiet også selv ta ansvar for IKT-situasjonen.

Les også: Politiforum: Killengreen skapte fryktkultur
Les også: – Jeg spør meg selv om jeg var sterk nok. Det må jeg leve med
Les også: Ny politidirektør varsler flere utskiftninger i politiledelsen

– De som skulle utrede og finne løsnignene på IKT-problemene har ikke klart å komme opp med et system som vi kan bevilge penger til. Det er et tungt faglig ansvar på Politidirektoratet, for de har holdt på og holdt på med utredninger i år ut og år inn. Det har vært en manglende fremdrift i prosjektet som er veldig kritikkverdig. Det har vi på Stortinget pekt på i mange år, sier Bøhler før han forsetter.

– Vi må jo vite hva slags system vi skal bevilge penger til.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger