Hopp til innhold

– Jeg spør meg selv om jeg var sterk nok. Det må jeg leve med

I kveld snakket tidligere politidirektør Ingelin Killengreen for første gang ut etter den knusende kommisjonsrapporten. – Rapporten er mer alvorlig enn jeg trodde, sier hun.

Ingelin Killengreen

Ingelin Killengreen møtte et stort presseoppbud etter at hun var gjest i Dagsrevyen i dag, etter at hun har vært taus siden mandag.

Foto: Jonas Sætre / NRK

Ingelin Killengreen satt som politidirektør i 11 år, og gikk av få måneder før tragedien rammet 22. juli i fjor. Fredag kveld snakket hun for første gang ut etter rapporten som ga sin dom over politi-Norge kom mandag.

I dag sitter Killengreen som departementsråd i Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet.

– Ting burde vært gjort bedre

I sitt første intervju etter 22. julikommisjonens rapport, som var sterkt kritisk til politiets innsats i fjor, vedgår Killengreen at hun kan ha gjort feil i sin tid som politidirektør.

– Er du enig i kritikken fra kommisjonens rapport?

– Kritikken er berettiget og begrunnet. Den er balansert og jeg er helt enig i forslagene til forbedring som er skissert.

Killengreen er overrasket over alvoret i rapporten, til tross for at hun har vært med å forme den gjennom mange intervjuer.

– Rapporten er god gjennomtenkt og reflektert. Den er mer alvorlig enn jeg trodde i utgangspunktet. Jeg er enig i de svakhetene som påpekes, og jeg synes det er dypt tragisk for alle involverte, først og fremst de som ble rammet, men faktisk for hele politiet som etat, sier hun videre.

Killengren sier at hun er enig med mye av kritikken i rapporten fra 22. juli-rapporten.

SE VIDEO: Killengreen om rapporten til 22. juli-kommisjonen.

– Mye av kritikken handler om ting som går ganske langt tilbake i tid. Hvis du er enig i kritikken, hvorfor ble det ikke gjort noe da du var politidirektør?

– I stillingen som politidirektør tok jeg mange vanskelige avgjørelser og prioriteringer. I ettertid kan jeg se at ting kunne vært gjort bedre, og at avgjørelsene kunne vært annerledes, sier Killengreen.

Ikke svart på fem dager

– Hvorfor har du ikke svart på henvendelser fra media før i dag, fem dager etter at rapporten kom?

– Poltidirektør Mæland var direktør da rapporten kom, og han håndterte saken fra første øyeblikk. Jeg mente det ville være galt om jeg også kommenterte om politiet, fordi det meget lett kunne skape uklarthet. Og det er ingen tjent med, ikke minst til de som har vært ofre for tragedien.

– Hva ser du i ettertid burde bli gjort anerledes?

Ingelin Killengreen

Ingelin Killengreen vedgår at kritikken er vanskelig for henne på det personlige plan.

Foto: Jonas Sætre / NRK

– Det er vankselig å peke ut noen enkelte eksempler, og jeg viser her til kommisjonen.

– Men jeg spør meg selv om jeg var sterk nok i mine søknader til departementet, og om jeg var klar nok på det jeg mente var viktig. Det er noe jeg må leve med.

– Føler du skyld?

– Alvoret i tragedien er selvfølgelig tungt for meg. Det å lese kommisjonens rapport er også tungt. Jeg har vært leder i politiet i mange år, og jeg synes dette er en tragedie først og fremst for alle ofrene, men også for norsk politi, sier Killengreen som er tydelig påvirket av situasjonens alvor.

– Har du tenkt å vurdere din stilling?

– Det er ikke opp til meg å vurdere stillingen. Nå er jeg opptatt av å arbeide med sikkerhetstiltak i departementskontorene. Kommisjonen påpekte at det er mye arbeid som må gjøres, og det er min første prioritet nå.

Uenig BI-kritikk

Petter Gottschalk

Petter Gottchalk i BI gikk hardt ut mot Killengreens lederstil tidligere denne uken.

Foto: NRK

Tirsdag denne uken gikk BI-professor Petter Gottschalk hardt ut i mot Killengreens lederstil da hun var politidirektør. Han kritiserte henne for å motarbeide politireformer som var underveis. Blant annet innenfor området etterreetningsstrategi.

– Hun er helt klart en medvirkende årsak til den situasjonen man i dag har i politiet, sa han til NTB.

Killengreen sier til NRK.no at hun ikke vedkjenner seg denne kritikken.

– Jeg er ikke enig i den vurderingen. Jeg har fattet beslutninger og ledet politiet innenfor de politiske rammer som jeg til enhver tid har hatt og prioritert de oppgavene jeg har fått. Jeg vil ikke spesielt gå inn på enkelte punkter, men jeg kjenner meg ikke helt igjen i beskrivelsen, sier Killengreen.

Killengreen har også blitt kritisert for å ansatte ja-mennesker, folk som var enige med henne selv, og ikke folk med annen kompetanse enn hennes egen.

– Jeg føler ikke at jeg ansatte ja-mennesker. Jeg fikk i høyeste grad motstand fra politimesterne og justisdepartementet som langt fra alltid var enige med meg. Jeg innrømmer at jeg var en sterk og tydelig leder, sier hun.

– Hun har et stort ansvar

NRKs kommentator Knut Magnus Berge mener Killengreen har et stort ansvar for manglene som kom frem i rapporten.

– Vi har ikke tradisjon for å sparke folk som har gått av. Det får bli opp til andre om hun fortsatt skal sitte som departementsråd, sier han.

Han mener regjeringen ble tatt på sengen av kraften i Gjørv-rapporten.

– Jeg har tro på at den nye politidirektøren har gode forutsetninger for å lykkes. Men vi står ved starten av den største krisen i norsk politi i moderne tid, sier Berge.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger