Hopp til innhold

Ap-utvalg: – Rusmisbrukere kan behandles med heroin

Nok et Ap-utvalg åpner for heroinassistert helsehjelp. – En falitterklæring, mener Frp, mens Thorvald Stoltenberg håper forslaget endelig får gjennomslag.

En narkotikamisbruker får satt en sprøyte heroin

Arbeiderpartiets Helseutvalg går inn for å behandle de tyngste rusmisbrukerne med heroin.

Foto: Heiko Junge / Scanpix

– Vi har prøvd de andre tilbudene i så mange år uten at det gir bedre resultater. Det er grunn god nok til å prøve noe nytt for de som er aller mest slitne, sier helsepolitisk talsmann i Arbeiderpartiet, Torgeir Micaelsen.

Torgeir Micaelsen (Ap)

Helsepolitisk talsmann i Ap, Torgeir Micaelsen.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Onsdag sendte han forslagene fra Arbeiderpartiets Helseutvalg på intern høring i partiet. Et klart flertall går inn for det svært omstridte forslaget, å tilby heroinassistert
helsehjelp.

– Dette kommer til å skape debatt i Ap og det har skapt debatt før, men jeg opplever at det er bevegelse i denne saken. Vi må være villig til å tenke utradisjonelt.

– Det gjør meg meget glad

For snart fem år siden kom det regjeringsoppnevnte Thorvald Stoltenberg-utvalget frem til samme konklusjon, men de rødgrønne gjorde ingenting med saken så lenge de satt ved makten.

Thorvald Stoltenberg

Thorvald Stoltenberg ledet et regjeringsoppnevnt rusmiddelutvalg som kom med sin rapport i 2010.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

– Jeg var overrasket og skuffet over at det ikke ble mer fart på det. Det var jo et sammensatt utvalg hvor flere partier var representert, sier Stoltenberg til NRK i dag.

Han mener at tanken om heroinassistert behandling har modnet i Arbeiderpartiet, og har tro på at det nå endelig kommer en utvikling med to utvalg som mener det samme.

– Det gjør meg meget glad. Det signalet det sender, er at når man setter seg inn i dette og bruker tid på det, så er at det er verdt et forsøk

Mener det er en falitterklæring

Heroinassistert helsehjelp er tenkt for de tyngste rusmisbrukerne som ikke får effekt av såkalt LAR-behandling, behandling med substitusjoner som metadon. Flere land, blant annet Tyskland og Sveits, har satt i gang prosjekter for en liten gruppe med tunge rusmisbrukere.

Kari Kjønaas Kjos

Leder av Helsekomiteen, Kari Kjønaas Kjos (Frp).

Foto: NRK

Kari Kjønaas Kjos fra Frp, leder av Helsekomiteen på Stortinget, mener erfaringene fra Sveits ikke er oppløftende.

– Det var tenkt for en liten gruppe, men det kom veldig mange over på heroinassistert behandling fra LAR fordi den behandlingen ikke var godt nok utbygd.

Derfor mener hun at vi i stedet må prioritere å bygge opp det behandlingstilbudet vi allerede har. Særlig ettervernet, som hun hevder har ligget brakk mens de rødgrønne satt ved makta.

– I tillegg vil det koste vanvittig mye penger å holde folk i fortsatt avhengighet og elendighet. Det er en falitterklæring. Det er mulig å behandle tunge rusmisbrukere.

AKTUELT NÅ