Hopp til innhold

Antall koronatilfeller økte med 79 prosent

Sist uke ble det meldt 1 686 smittetilfeller i Norge. Det er en økning på 79 prosent fra uke 42. Og stadig mer av smitten kommer fra utlandet.

Camilla Stoltenberg

– Dette er en betydelig økning i rapporterte tilfeller, sier FHI-direktør Camilla Stoltenberg.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Ifølge FHIs siste statusrapport om koronapandemien er det økning i de fleste fylker og i alle aldersgrupper.

– Dette er en betydelig økning i rapporterte tilfeller, og viser at det nå var riktig å innføre større grad av restriksjoner slik regjeringen gjorde på mandag, sier Camilla Stoltenberg, direktør ved Folkehelseinstituttet.

Flest smittet i Oslo

Det er en økning i de fleste fylker og alle aldersgrupper. Oslo har høyest forekomst med 111 meldte tilfeller per 100 000 innbyggere, og Agder lavest med 16,6 for uke 42 og 43 samlet.

Smittesituasjonen er foreløpig avklart for 976 av 1 016 som er kjent smittet i Norge i uke 42–43.

Mest vanlig antatt smittestedet er egen husstand, private arrangementer og skoler/universiteter.

For 148 tilfeller var antatt smittested ukjent.

Når det gjelder alvorlig sykdom, er det fortsatt få tilfeller i Norge, men siden sommeren har det vært en svakt stigende trend i antall nye pasienter som er innlagt i sykehus.

FHI skriver at dette er med på å underbygge at smittespredningen har økt generelt i befolkningen de siste ukene.

– Planen nå er å unngå en ny bølge, få kontroll på smittespredningen gjennom tiltakene som er innført, samt smittesporing, testing og målrettede tiltak der smitten skjer. Vi må så fort som mulig få kontroll på økningen som nå skjer, sier Stoltenberg.

Økende importsmitte

Et økende antall smittes i utlandet. Dette dreier seg hovedsakelig om utenlandskfødte som er smittet i egne hjemland, primært Polen. FHI skriver at informasjonen om importsmitte er ufullstendig, og at tallene kan være høyere.

AKTUELT NÅ