Anleggsbransjen ber selv om gransking

Bransjeforeningen for hele anleggsbransjen i Norge, Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg (EBA), ber nå om gransking av hele asfaltmarkedet.

Asfaltering ved Larvik

Anleggsbransjen ber om gransking av asfaltmarkedet etter at det har kommet fram ulovlig prissamarbeid.

Foto: Sangnes Ane / Veidekke ASA

Etter at NRK tirsdag kunne fortelle hvordan de to største aktørene i asfaltbransjen hadde drevet utstrakt prissamarbeid i Midt-Norge har reaksjonene vært mange.

Les også: Tidligere asfaltsjef:– Vi fordelte og gjorde opp markedet mellom oss

I går kveld bekreftet konsernsjefen i det største selskapet, Veidekke, at de har deltatt i ulovlig prissamarbeid i Midt-Norge over flere år.

Saken etterforskes av Konkurransetilsynet som tar saken alvorlig og prioriterer den høyt.

Ber om gransking

Jon Sandnes, adm.dir i Byggenæringen

Jon Sandnes, administrerende direktør i Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg, ber nå om gransking av asfaltmarkedet på vegne av bransjen selv.

Dette er likevel ikke nok mener anleggsnæringens eget bransjeorgan.

– Det er alvorlige påstander knyttet til prissamarbeid som har kommet fram gjennom media de siste dagene. Konsekvensene for samfunnet, for bransjen og for enkeltaktører gjør at det melder seg en rekke grunnleggende spørsmål som fortjener åpne og ærlige svar, sier administrerende direktør i Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg EBA, Jon Sandnes.

Han vil ha en åpen gransking.

– EBA mener derfor at det er riktig å få en gjennomgang av asfaltmarkedet gjennom en utredning og gjennomgang av markedet, konkurransesituasjonen og prisutviklingen de siste årene, sier Sandnes.

Både tidligere leder av samferdselskomiteen Per Sandberg og KS har også ønsket gjennomganger av asfaltmarkedet. Dette ønsker lederen av bransjeorganet velkommen.

– På vegne av bransjen mener jeg er slik åpenhet er viktig for å få fakta på bordet, sier Sandnes.

KS kan fortelle at kommuner og fylkeskommuner har sett at kostnadene har økt med over 50 prosent når fylkeskommunene de seneste årene har fornyet sine driftskontrakter med private entreprenører. Drift og velidkehold av veier har også blitt gransket etter at det kom kritikk fra Riksrevisjonen. Nå ønsker bransjen en ligenede gransking bestilt fra Samferdselsdepartementet.

– Samferdselsdepartementet bestilte en egen rapport for å få gått gjennom drift og vedlikehold av norske veier. Vi ser for oss noe lignende for asfalt som da det ble brukt måneder og mange aktører ble intervjuet og gransket for å få oversikt over driftsmarkedet, sier Sandnes i EBA til NRK.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger