Hopp til innhold

Andersen blir stortingspresident

Dag Terje Andersen (Ap) trer ut av regjeringen og rollen som arbeids- og inkluderingsminister for å overta som stortingspresident etter Thorbjørn Jagland.

Dag Terje Andersen
Foto: Kallestad Gorm / SCANPIX

Det får NRK bekreftet i dag.

Andersen blir dermed den 62. stortingspresidenten i Norge.

NRK får også opplyst at Marit Nybakk blir en av fem visepresidenter.

Som NRK meldte i går, går også fiskeriminister Helga Pedersen ut av regjeringen og blir parlamentarisk leder i Arbeiderpartiet.

Arbeiderpartiets tidligere partisekretær Martin Kolberg blir parlamentarisk nestleder.

Video nsps_upload_2009_9_30_19_28_1_2900.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

I rikspolitikken i 24 år

Dag Terje Andersen (52) har deltatt i rikspolitikken siden 1985, både som vararepresentant til Stortinget i til sammen tolv år, og som fast representant i åtte år. På Stortinget har han vært leder av både Finanskomiteen og av Kommunal- og forvaltningskomiteen.

Han har dessuten vært både ordfører i Lardal kommune i Vestfold, partisekretær i Arbeiderpartiet, landbruksminister, nærings- og handelsminister og nå sist arbeids- og inkluderingsminister.

Andersen har i løpet av sin statsrådskarriere fått kraftig kritikk for flere saker det har stormet rundt:

  • Nav-reformen: Etter sammenslåingen av Trygdeetaten, Sosialetaten og Aetat har Nav slitt med lange saksbehandlingstider og lange køer. Dette toppet seg da finanskrisen rammet norske arbeidsplasser, og arbeidsledige måtte søke om sosialhjelp fordi Nav ikke klarte å ta unna det økte trykket på dagpengeområdet. Arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen fikk sterk kritikk og ble bedt om å forklare seg i Stortinget, før han presenterte en ekstrabevilgning på 710 millioner kroner som skulle løse krisen i Nav.
  • Røkke-handelen: 2. april i år offentliggjorde Aker salget av flere selskaper til Aker Solutions, som innbragte nesten 5 milliarder kroner i kassa til Aker. Kritikerne mente at prisen var for høy, og at staten, som er deleier i Aker Solutions, hadde blitt lurt av Røkke. Dag Terje Andersen har fått kritikk både for å ha vært den som som ansvarlig statsråd i Nærings- og handelsdepartementet, kjøpte aksjer av Røkke, og for å ha inngått en for dårlig aksjonæravtale.
  • Hydro-styreleder Jan Reinås' avgang: Etter å ha sittet som styreleder i Norsk Hydro i tre år, trakk Jan Reinås seg i august 2007 etter direkte press fra nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen. Konflikten rundt avvikling av Hydros opsjonsprogram var kjernen i saken. 25. juli 2007 ble det nemlig kjent at Hydro avviklet sitt opsjonsprogram, og at 35 ledere i Hydro i den forbindelse fikk utbetalt totalt 210 millioner kroner. Utbetalingene skapte massive reaksjoner, og regjeringen fikk kritikk for ikke å ha grepet inn. Reinås begrunnet sin avgang med at Andersen hadde gjort det klart at det at han trakk seg var en forutsetning for at han ville bidra til å få en avslutning på diskusjonen om opsjonene.

Politisk vingeklippet

Stortingspresidenten leder Stortingets presidentskap, som planlegger og leder det daglige arbeidet i Stortinget.

Presidentskapet har tidligere bestått av president og visepresident i Stortinget, Odelstinget og Lagtinget, til sammen seks medlemmer. Men etter at Odelstinget og Lagtinget ble opphevet etter årets valg, vil det være én stortingspresident og fem visepresidenter.

Presidenskapet velges av representantene ved Stortingets konstituering hvert år.

Stortingspresidenten er den personen i Norge som innehar det høyeste offentlige vervet etter kongen.

Vedkommende har ingen betydelig myndighet etter Grunnloven, og Stortinget har ved flere anledninger understreket presidentskapets funksjoner som et styre for Stortinget, uten rett til å ta politiske avgjørelser.

Ap på president-toppen

Det vanligste er at det største partiet har stortingspresidenten.

15 av de 20 stortingspresidentene i etterkrigstiden har kommet fra Arbeiderpartiet. Flere av dem har sittet i mer enn en periode.

AKTUELT NÅ