Hopp til innhold

- Riv ruskende galt

I gårsdagens innvandringsdebatt på NRK hevdet Per-Willy Amundsen (Frp) at 33 prosent av innvandrerne er i arbeidslivet. Dette er langt fra sannheten.

Støre, Raja, Amundsen

Jonas Gahr Støre (Ap), Abid Raja (V) og Per-Willy Amundsen (Frp) under onsdagens innvandrerdebatt.

Foto: Emrah Senel / NRK

NRK sjekker påstanden
Foto: NRK

Virkeligheten er at 63 prosent av innvandrerne er i arbeid.

Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) , byrået som for øvrig også Amundsen viste til da han kom med sin påstand.

– Det er mange flere som jobber

Frp-politikerens påstand bygger på et oppslag i Aftenposten 29. juli i år. Dette oppslaget var en feiltolkning av SSBs tall og handlet om økonomisk selvhjulpenhet. SSB skrev da også et innlegg i Aftenposten to dager etter og tilbakeviste oppslaget.

«I Norge er sysselsettingen høy både blant kvinner og menn. Blant innvandrere er yrkesdeltagelsen lavere enn i resten av befolkningen, men det blir feil å konkludere med at bare én av tre arbeider for inntekten," skrev SSB-rådgiverne i sitt tilsvar.

Jonas Gahr Støre, Abid Q. Raja og Per Willy Amundsen
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Klikk på bildet for å høre hva Per-Willy Amundsen sa.

Dementert

– Det er mange flere enn en av tre innvandrere som er i jobb, så det Amundsen sa i debatten i går, stemmer ikke, sier Kristian Rose Tronstad i SSB til nrk.no.

– Frp har også hatt 33 prosent innvandrere i arbeid som oppslag på sine sider, men dette har altså vært forsøkt dementert fra SSBs side, sier Tronstad.

Støre: Farlig unøyaktig med tall

Amundsens motdebattant i gårsdagens innvandringsdebatt, Jonas Gahr Støre, reagerer på at Amundsen brukte feil tall og etterlyser en beklagelse.

– Jeg stusset over Amundsens uttalelse i debatten. Dette er å være farlig unøyaktig med tall og bidrar til en snikmistenkeliggjøring. Tall som I virkeligheten er gode og viser en positiv utvikling, blir i beste sendetid redusert til noe som skal være et problem for samfunnet, sier Støre til nrk.no.

– Jeg har full respekt for at man kan ta feil av tall, men da synes jeg han skal være så redelig at han går ut og sier at han tok feil.

– Neste gang skal jeg dobbeltsjekke

Per-Willy Amundsen innrømmer at han tok feil, men mener likevel at poenget hans blir stående.

– Det var feil å si at bare 33 prosent av innvandrere er i arbeid, men hvis tallene fra Aftenposten-saken dreier seg om i hvilken grad innvandrere er økonomisk selvhjulpne, understreker det bare problemstillingen min, sier han til nrk.no.

– Lærdommen å ta av dette er at neste gang skal jeg ikke bruke opplysninger fra Aftenposten uten å dobbeltsjekke dem først, legger han til.

Aftenposten vil ikke kommentere kritikken.

Har sjekket andre

Nrk.no sjekker om påstander politikerne kommer med, stemmer med virkeligheten. Etter gårsdagens innvandringsdebatt sjekket vi i tillegg til ovennevnte påstand fra Per-Willy Amundsen, blant annet disse påstandene:

Jonas Gahr Støre (Ap):
"Etter at vi satte inn tiltak, har antall asylsøkere fra Irak gått ned," - Riktig.

Per-Willy Amundsen (Frp):
"Vi er blant de tre landene i verden som tar imot flest asylsøkere per innbygger. Det er bare Kypros og Malta som tar imot flere asylsøkere enn Norge." - Riktig.

"I fjor tok vi inn seks ganger så mange asylsøkere som Danmark." - Riktig.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.


AKTUELT NÅ