- Regjeringen ber folk dra til Sverige

Alkoholavgiftene indeksreguleres med 2,1 prosent på vin og 2,3 prosent på brennevin i forslaget til statsbudsjett. Vin- og brennevinleverandørenes forening mener det er helt uforståelig.

Regjeringen vil at vin og sprit skal koste mer

Både vin og sprit vil koste mer i 2015 om regjeringen får det som de vil.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Dette er stikk i strid med hva folk flest i Norge ønsker, sier Ingunn Jordheim, generalsekretær i Vin og brennevinleverandørenes forening i en pressemelding.

Foreningen sier at Norge kan tape over fire milliarder kroner i avgiftsinntekter når nordmenn handler ute istedenfor hjemme i Norge.

– Jeg forstår rett og slett ikke hva som er målet her. I praksis gir regjeringen beskjed om at folk flest bør sette seg i bilen og reise til Sverige, eller ta fly og ferge for å handle alkohol, mens avgiftene veltes over på dem som holder seg i Norge, sier Jordheim.

– I realiteten blitt billigere

Mina Gerhardsen, generalsekretær i organisasjonen Actis, mener det ikke dreier seg om en reell prisøkning.

– Realiteten er at alkoholavgiftene ikke har fulgt med lønns- og prisveksten ellers i samfunnet. Alkohol har i realiteten blitt billigere enn før, sier hun.

Alkohol på taxfree

Nå kan man kjøpe mer alkohol på taxfree dersom man ikke kjøper tobakk.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Actis er rusfeltets samarbeidsorgan, og ønsker seg en mer aktiv alkoholpolitikk fra regjeringens side, som vil kunne påvirke alkoholinntaket.

– Folk flest er fornøyd

– Nye tall viser at nordmenn drikker stadig mer, det gjør jo at vi ikke bør legge til rette for å øke alkoholforbruket i hvert fall, sier Gerhardsen.

Hun er ikke enig i at dette er i strid med hva folk flest ønsker seg.

– Det er ikke noe skrik etter billigere sprit i Norge. Det er en generell støtte til at vi har en restriktiv alkoholpolitikk. Vi har ganske mange målinger om at folk flest i Norge synes prisnivået nå er greit.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger