NRK Meny
Normal

Advokat: – Asylforslag gjør ingen forskjell

Frps Mazyar Keshvari mener regjeringen strammer betydelig inn når de ønsker å fengsle asylsøkere mens søknaden behandles. Advokat Cecilie Schjatvet sier dette gjøres i dag, og kaller det et symbolforslag.

Advokat Cecilie Schjatvet

– GJØR INGEN FORSKJELL: Advokat Cecilie Schjatvet har jobbet med mange asylsaker. Hun mener forslaget fra regjeringen kun er symbolpolitikk.

Foto: Svein Olsson / NRK

Justisminister Anders Anundsen utenfor Trandum

VIL FENGSLE FLERE: Justisminister Anders Anundsen ønsker at politiet skal kunne fengsle flere asylsøkere med grunnløse søknader.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

I dag sendte Justis- og beredskapsdepartementet ut et forslag på høring, som innebærer at asylsøkere som leverer grunnløse asylsøknader skal kunne fengsles opptil 72 timer – mens søknaden behandles.

Asylsøkerne kan blir sendt til Trandum eller ordinære norsk fengsler.

Slik ønsker Anders Anundsen å sette en stopper for at asylsøkere som ikke har grunnlag for beskyttelse stikker av mens asylsøknaden behandles.

Selv om det fredag ettermiddag har hersket usikkerhet rundt hvor omfattende det nye forslaget skal tolkes, mener advokat Cecilie Schjatvet at dette er noe som praktiseres i dag.

– Det er vanskelig å se at dette gjør noe forskjell i det hele tatt ut fra dagens praksis, sier Schjatvet, som har jobbet med mange asylsaker.

– Et grunnløst forslag

Hun kaller forslaget rundt grunnløse asylsøknader for et «grunnløst forslag».

– Hadde det stått at en grunnløs søknad utgjør en fare for å unndra seg utkastelse og at personen skal fengsles, hadde det vært en innstramming. Men i forslaget står det bare at det skal være et moment i behandlingen, og det er det i dag, påpeker Schjatvet.

Hun mener det er et symbolforslag.

– Det gjør ikke annet enn å skrive inn i loven det som er domstolens praksis, sier Schjatvet.

Mazyar Keshvari

STRAMMER INN: Frps Mazyar Keshvari mener forslaget innebærer en betydelig innstramming.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Dette har ikke vært klart nok. Oslo-politiet har sagt at de har sluppet titalls på titalls kriminelle mennesker ut av norske fengsler, deriblant grunnløs asylsøkere. Nå vil man ha hjemmel til å fengsle disse, sier Mazyar Keshvari, stortingsrepresentant og innvandringspolitisk talsmann for Frp.

– Men kan de ikke det i dag?

– Jo da. De vanlige rettsstatsprinsippene ligger til grunn også for dette forslaget. Poenget er at vi strammer betydelig inn slik at dette blir håndhevet. Og det er et klart og tydelig signal til de som kommer og begår kriminalitet og søker asyl, sier Keshvari.

SV: Bekymret

Verken Venstre eller KrF vil i dag kommentere forslaget som regjeringen hevder er i tråd med samarbeidsavtalen.

SV er kritisk til regjeringens linje.

– Å internere noen som ikke har gjort noe ulovlig på den måten, er et svært inngripende virkemiddel, og jeg bekymret for at regjeringen griper til den typen tiltak, sier SV-nestleder Bård Vegar Solhjell.

Det har ikke lyktes NRK å få noen kommentar fra Arbeiderpartiet om denne saken.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger