NRK Meny
Normal

Advarer mot snik-generalisering

Utenriksminister Jonas Gahr Støre varsler kamp om fremmedfrykt og integreringsdebatten. Han mener Frp driver med "snik-generalisering".

Utenriksminister Jonas Gahr Støre
Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Frp-formann Siv Jensen skapte furore og overskrifter da hun kom med ordet "snik-islamisering" om hva som er i ferd med å skje i Norge.

Nå tar utenriksministeren igjen. På Arbeiderpartiets landsmøte lanserte han et motuttrykk - nemlig snik-generalisering.

Støre, som er stortingskandidat i Oslo, byen som enkelte i Frp hevder vil være ikke-norsk dominert i løpet av noen tiår, vil ha kamp om virkelighetsbeskrivelsen som serveres.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Han sier han ikke vil overlate til det han kaller den ytterste høyresiden med å tegne skremmebilder av det som er fremmed.

- Mange av sakene som Fremskrittspartiet peker eller har pekt på, er viktige saker og reelle utfordringer, sier han.

- Men feilen, er at de får det som gjelder noen få enkelte til å høres ut som det gjelder alle. Det er det jeg mener med snik-generalisering. Det resulterer bare i grobunn for frykt og mistro.

- Mener du Frp har en utidig tone?

- Jeg bruker ordet "snik-generalisering". Hvis hver påpekning etterlater et uheldig inntrykk av hudfarge og tro, bidrar det til bare mer frykt, sier Støre,

Les: - Innvandring verre enn finanskrisa

- Vi kan ikke ha den samme debattrunden hver gang, hver gang Frp sier noe, sier han med blikk på den kommende valgkampen.

- Det blir feil hvis innvandring blir en hovedsak i valgkampen ut ifra et fryktperspektiv. Vi skal ta folks frykt på alvor, men det er ikke vårt ansvar å gjøre frykten større.

Alle har plikter

Støre trekker frem det som har vært kjernemottoet i Arbeiderpartiet siden Gerhardsen lanserte det som slagord for det norske samfunnet, gjør din plikt og krev din rett.

- Alle, uansett bakgrunn, har rettigheter og plikter. Blant annet må alle ha plikt til å lære det norske språket. Men det stadige kravet om at alle skal følge norsk lov, blir en klisje hvis folk holdes nede.

- Når jeg reiser rundt i Norge, blir jeg slått av hvor mye god integrering det er, men det blir aldri trukket frem.

- Men det som ikke fungerer må vi gjøre noe med. Da må vi som regjering gå etter de områdene, selv der det gjelder følsomme saker.

Støre mener nøkkelen til et vellykket mangfolds-samfunn, som han mener vi ikke lenger kan styre unna, er at de nye ikke-norske borgerne får innpass på arbeidsmarkedet.

- Får man ikke arbeid, men havner på trygd, blir integreringen langt vanskeligere, for alle.

Til landsmøtet fastslo Støre at den norske kulturarven vil gjelde fremover, uansett hva noen hevder.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger