– Staten bidrar til kriminalitet i renholdsbransjen

Renholdsbransjen syder av kriminalitet og sosial dumping, viser ny FAFO-rapport. Staten har skylden, mener både NHO og LO.

Illustrasjonsfoto

Nye bedrifter etableres daglig i renholdsbransjen. Ikke alle er like seriøse.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Administrerende direktør i Servicebedriftenes landsforening Petter Furulund.

Petter Furulund i NHO.

Foto: Tor-Erling Thømt Ruud / NRK

Useriøse aktører etablerer seg daglig, og det største ansvaret må offentlige innkjøpere bære. De lukker øynene for kriminelle hvis de kan handle billig renhold, sier administrerende direktør i NHO Service, Petter Furulund.

– Det er jo absolutt disse innvandrerne, som denne bransjen egentlig er den fremste til å gi tilbud om jobb og integrering i samfunnet, som er mest utsatt, sier Furulund.

Det er også innvandrerne som lettest finner den mest sårbare arbeidskraften, mener han.

– Den største andelen av firmaer som nå etableres, etableres av folk med veldig eksotiske navn. Vår erfaring er at de har veldig få hemninger når det gjelder å utnytte sine egne landsmenn, sier Furulund.

– Tar ikke hensyn til lover og regler

Erna Hagensen, leder Norsk Arbeidsmandsforbund

Erna Hagensen.

Foto: Arbeidsmandsforbundet

Erna Hagensen, leder i Norsk Arbeidsmandsforbund, mener at det offentlige er et stort marked for useriøse renholdsbedrifter, fordi innkjøperne også der satser skattepengene på billigste anbud, uten å ta for mye hensyn til om lover og regler blir fulgt.

– Innkjøperne er i utgangspunktet pålagt å velge det laveste anbudet. Men så går de ikke nøye inn og ser hva som ligger i anbudet. Så jeg mener at staten er med på å opprettholde et marked for dem som er useriøse, sier Hagensen.

Hun har bestilt FAFO-rapporten som beskriver forholdene i renholdsbransjen.

Den viser at innkjøperne satser pengene på billigste anbud, uten å ta for mye hensyn til om lover og regler blir fulgt. Rapporten legges frem på landsmøtet i dag.

Tøft prispress

FAFO-Forsker Øyvind Berge er overrasket over omfanget av useriøsitet i renholdsbransjen.

– At det finnes useriøsitet i norsk arbeidsliv er ikke overraskende, men at omfanget var så stort, vil jeg si er overraskende, sier Berge.

Han sier de nå går enda dypere inn i renholdsbransjen, hvor nye firmaer popper opp som paddehatter.

– Et fellestrekk er jo at alle rapporterer om forholdsvis hard konkurranse, og et tøft prispress. Det er med på å sette arbeidstakernes rettigheter under press, sier han.

Jo flere useriøse arbeidstakere som får jobber ved å dumpe lønningene, jo verre blir det for det seriøse arbeidslivet, mener Berge.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT