Hopp til innhold

«Panisk tilstand» blant norske småsparere under børsuroen

Hos nettmegleren Nordnet ble det sist torsdag solgt unna mer aksjefond på en dag enn det normalt kjøpes for i løpet av en hel måned. Sbanken forteller om til dels paniske tilstander.

Oslo Børs

Forrige uke ble den svakeste uken på Oslo Børs inneværende år, med et fall i verdiene på 3,6 prosent.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Norske småsparere stanset langsiktige spareavtaler og solgte seg helt ut av aksjefond under uroen sist uke. Det endte med den svakeste uken så langt i år Oslo Børs.

Anders Skar, administrerende direktør i Nordnet

– Det var ekstremt høy aktivitet under det kraftige børsfallet sist uke, sier Nordnet-sjef Anders Skar.

Foto: Johan B. Sættem

Aller mest falt kursene torsdag, da verdien av aksjene i hovedindeksen falt 2,6 prosent.

1,5 millioner nordmenn, eller en av tre som har nådd 18 år, har penger i aksjefond ifølge Verdipapirfondenes forening.

– På torsdag ble det solgt like mye aksjefond som det ble kjøpt for i hele september. Mens kundene nettokjøpte for 100 millioner kroner i september, nettosolgte de for 130 millioner kroner på torsdag, sier Anders Skar, som er administrerende direktør i nettmegleren Nordnet.

CNNs indeks som viser sammenhengen mellom frykt og grådighet i markedet lå på fem av 100 poeng, som indikerer ekstrem frykt.

– Naturlig at enkelte vil selge

Stadige rekordnoteringer på børsene ble sist uke etterfulgt av kraftige børsfall. Flere nettmeglere melder om at unormalt mange småsparere ville ut av sine aksjefond, for å sikre gevinster og unngå videre kursfall.

– De fleste sitter nok i ro, men vår kundestokk er nok litt mer på ballen. Det er bekymringer om handelskrig, økende renter, problemer i Europa, og en høy oljepris. Mye kan tale for en korreksjon etter ti år med oppgang, så at enkelte ønsker å selge seg ned er naturlig, sier Skar.

Det er trolig meglerhusene med de mest aktive småsparerne som opplevde størst nedsalg i aksjefond.

DnB og Holberg-fondene opplyser til NRK at det var noe økt innløsning av aksjefond, men ingen store bevegelser.

– Paniske tilstander

Magnus Selven, som er leder for investeringsrådgivning i Sbanken, sier at det har vært mange bekymrede kunder på telefon.

– Kundene opplever markedet som skummelt, og ønsker seg raskest mulig ut. Det har vært litt paniske tilstander, sier Selven.

Men en ting er å selge seg ned i aksjefond. Det å stanse langsiktige månedlige spareavtaler når børsene faller, er ikke så lurt, mener Selven.

Magnus Selven, leder for investeringsrådgivning i Sbanken

Magnus Selven, leder for investeringsrådgivning i Sbanken, forteller at mange småsparer ønsket å selge sine aksjefond under børsuroen sist uke.

Foto: NRK

Han forteller at Sbanken i løpet av uken opplevde en topp i kunder som helt sluttet å investere månedlig i aksjefond.

– Spesielt spareavtaler er det dumt å stanse når børsene faller, mener Selven.

Årsaken er at man da går glipp av å investere i markedet når kursene har falt.

Ekstremt vanskelig å treffe topper og bunner

Sjefstrateg Leir Rune Huseby Rein i Nordea sier at det både har vært og er ekstrem frykt i markedet, og at det man er mest redd for er en langvarig økonomisk nedtur. Men å spå når den kommer er ikke lett, sier Rein.

– Det er ekstremt vanskelig å treffe topper og bunner i markedet, og å selge seg ut og kjøpe seg inn på riktige tidspunkt. Hvis de som solgte seg ut i forrige uke skal lykkes med den strategien, så må du få pengene inn i markedet igjen før kursene er på et høyere nivå enn der du solgte deg ut, sier Rein.

Han råder småsparere med penger i aksjefond til å sitte gjennom nedturene, fordi historien viser at det er lønnsomt over tid.

– De fleste småsparerne sitter nok stille gjennom denne perioden. Det gjør de nok lurt i, avslutter Rein.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger