«Flykapreren» hører hjemme på Voss

Mannen som forsøke å kapre et fly fra Oslo til Istanbul har forsøkt å få oppholdstillatelse i Norge mange ganger, ifølge en venn.

Video Flykaprer i Tyrkia

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Her kommer «flykapreren» ut av rettslokalet i Istanbul.

«Flykapreren» har de siste årene bodd på Voss, og sitter arrestert i Istanbul etter dramaet om bord på et Turkish Airlines-fly onsdag kveld.

– Jeg er ikke overrasket. Da jeg snakket med ham i går, fortalte han at han skulle til Oslo og at han hadde noe han skulle ordne der. Han sa også at det ikke var sikkert at han ville komme tilbake til Oslo på en stund, forteller en venn av flykapreren til avisa Hordaland.

Vennen vil ikke stå frem med eget navn, av frykt for sitt eget og familiens liv.

Ifølge vennen har han forsøkt å få oppholdstillatelse i Norge flere ganger, men fått avslag hver gang.

I fjor sommer sultestreiket han i 43 døgn i håp om å få oppholdstillatelse.

(Saken fortsetter under bildet)

Video Fly forsøkt kapret på vei til Tyrkia

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Her sluses passasjerene inn på flyplassen i Istanbul.

Overmannet av passasjer

Onsdag kveld gikk han altså lenger. Ifølge Hürriyet Daily News forsøkte han å ta seg inn i cockpiten på flyet mens det var i luften over Bulgaria.

Han skal ha framsatt krav om at flyet måtte returnere til Norge.

I følge flere tyrkiske medier skal en storvokst nordmann ha overmannet kapreren sammen med en medpassasjer.

Mannen som overmannen «flykapreren» advarte ham et par ganger. Han latet som om han skulle vise ham noe, en bok eller lignende. Så hoppet han på han. Det var en stor mann, så kapreren kunne ikke bevege seg, forteller en tyrkisk passasjer som var vitne til dramatikken.

Psykiske problemer

Kapreren skal blant annet ha hatt på seg en mørk balaklava og mørke klær.

Tyrkiske medier skriver at mannen skal ha hatt psykiske problemer, og at han kommer fra Matman-provinsen i Tyrkia, et kurdiskdominert område.

Til tross for at kapreren truet med at han hadde en bombe, landet flyet trygt på Atatürk-flyplassen i Istanbul. Politiet fant ikke spor etter sprengstoff om bord.

(Saken fortsetter under videoen)

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Full og gal

– Det var en full og gal passasjer som ropte at han hadde en bombe, men det var ingen bombe på flyet. Passasjerene fikk ham under kontroll til flyet hadde landet og politiet kunne ta seg av ham, sier en talsmann som ikke vil bli navngitt, til NTB.

Alle passasjerene ble evakuert fra flyet. Ingen personer ble skadd i kapringsforsøket.

Kleppa: Krevende situasjon

– En hendelse som dette er en krevende situasjon å håndtere både for personell og passasjerer, sier samferdelsminister Magnhild Meltveit Kleppa om kapringsforsøket.

– La oss nå glede oss over at denne saken endte godt. Den blir fulgt opp videre av tyrkiske myndigheter, og jeg forutsetter at vi får de orienteringene vi skal ha til norske myndigheter, sier hun.

SISTE NYTT

Siste meldinger