Hopp til innhold

«Fjordman» tigger penger på nett

Den islamfiendtlige bloggeren «Fjordman» ber fansen om pengehjelp til å flytte fra Oslo.

Fjordmann tigger penger

Peder Jensen ber støttespillerne om penger gjennom blogger på internett. Han sier det er umulig for ham å fortsette som før.

Foto: Skjermdump


Etter at han ble hedret av terrorsiktede Anders Behring Breivik, er «Fjordman» både arbeidsløs og på flyttefot.

Bloggeren sto tidligere i sommer fram som 36 år gamle Peder Jensen fra Ålesund. Han var da bosatt i Oslo og jobbet på et dagsenter i hovedstaden.

Men ifølge et innlegg på den engelskspråklige bloggportalen Vlad Tepes er det umulig for ham å fortsette sitt gamle liv.

– Etter Breivik-saken i Norge, som jeg ble blandet inn i mot min vilje, har jeg ikke noen jobb og jeg flytter også ut av den gamle leiligheten min i Oslo, skriver Jensen.

«Fjordmans flyttefond»

Han sier han trenger penger til flytteprosessen, og ber de som setter pris på tekstene hans om å sende penger via nettsiden.

– Tenk på det som «Fjordmans flyttefond», skriver Jensen.

Sunnmøringen bekrefter overfor NRK.no at pengene skal brukes til flytting, men vil ikke si noe om hvor han skal slå seg ned eller hvor mange penger som er samlet inn.

Flere andre islamkritiske nettsider lenker nå til innsamlingen, og i kommentarfeltene kommer det fram at mange ønsker å gi penger til mannen som siden 2005 har spredt sine ideer under pseudonymet «Fjordman».

Men etter at Behring Breivik hyllet den da anonyme bloggeren som samtidens beste forfatter, bestemte han seg for å kvitte seg med navnet.

- Jeg tror ikke jeg kommer til å blogge under det navnet igjen. Jeg mister lysten når jeg blir knyttet til en sånn person. Det kan hende jeg blogger igjen, men ikke i overskuelig fremtid, og ikke som «Fjordman», sa Jensen da han sto fram i VG i begynnelsen av august.

Føler seg uthengt

Men nå er han tydeligvis lei av å ligge lavt. Han har heller ikke forlatt sitt gamle kallenavn.

I bloggposten der han ber om penger skriver han «Hello from Peder Jensen alias Fjordman». Teksten er fulgt av et stort bilde av fjorder og fjell med navnet Fjordman skrevet i store bokstaver.

Jensen hevder videre at han planlegger å gi ut flere bøker, og han lover fansen at han vil fortsette å skrive «under et eller annet navn».

Han har også forsøkt å få Aftenposten til å trykke en av hans kronikker – uten hell.

– Til syvende og sist har man altså rett til tilsvar, men kun dersom journalistene er enige i det du skriver, noe som ikke hjelper særlig mye, skriver Jensen på det islamkritiske nettstedet Gates of Vienna.

Samme nettsted har også trykket kronikken i sin helhet. Der langer Jensen ut mot både muslimer og norske journalister.

Bakgrunnen er en artikkel som sto i Aftenposten 30. juli. Under tittelen «De er den tredje bølgen» blir Jensen og andre islamfiendtlige aktivister og bloggere omtalt som den tredje bølgen av høyreekstreme krefter i Europa.

I sitt forsøk på tilsvar hevder Jensen at massemediene i Norge er preget av innavl og sensur.

Han prøver også å overbevise leseren om at det er muslimske organisasjoner – ikke ham selv – som er inspirert av nazismen.

Skjermdump av Gates of Vienna, Fjordmans innlegg

Etter terrorangrepet var Jensen opptatt av å ta avstand fra Behring Breivik. Her fra en blogg publisert på nettstedet Gates of Vienna tidligere i sommer.

Foto: Skjermdump/Gates of Vienna

Debattredaktøren i Aftenposten, Knut Olav Åmås, bekrefter at Jensen har sendt dem en kronikk, men han vil ikke kommentere hvorfor de til slutt bestemte seg for å la være å trykke den.

Vil ikke la seg intervjue

Ifølge Jensen selv skyldes avslaget at norske journalister konsekvent sensurerer islamkritiske meninger.

Samtidig sier han blankt nei til å la seg intervjue av NRK.

Fjordman skriver i en e-post at han føler sg uthengt som en multihandikappet nynazist av humorprogrammet Trygdekontoret.

Gjennom den fiktive figuren «Heine Fjordland» gjør programmet narr av sinte, ensomme menn som sprer eder og galle på internett.

Video heine-fjorland

Se Trygdekontorets «Heine Fjorland».

Men verken Jensen selv eller hans tilhengere synes spøken er særlig morsom.

Mens bloggeren reagerer med å la seg nekte å intervjue, går enkelte av hans tilhengere enda lengre.

Som NRK.no skrev sist uke blir Trygdekontorets redaksjonsmedlemmer hetset og truet på flere høyreradikale nettsteder.

Jensen har en høy stjerne blant sine meningsfeller, og blir av mange omtalt som en lederskikkelse i miljøet.

Et av Jensens hovedargumenter er at europeisk kultur trues av muslimsk masseinnvandring.

Hovedfienden er de vestlige elitene som gjennom en form for storslått udemokratisk konspirasjon lar dette skje.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ