Hopp til innhold

«Årets nordmann» risikerer tre års fengsel

I dag ble advokat Randi Hagen Spydevold kåret til Årets Nordmann av ukemagasinet Ny Tid. I morgen kan hun siktes for menneskesmugling.

Randi Hagen Spydevold

ÅRETS NORDMANN: Randi Hagen Spydevold topper listen til tidsskriftet Ny Tid.

Foto: Knut Falch / Scanpix

– Jeg kan prate lenge om hvorfor det er Randi Hagen Spydevold som får prisen, for hennes navn var ganske åpenbart for oss i år. Hun har også blitt nominert til prisen av folk ute i Europa, sier ansvarlig redaktør Dag Herbjørnsrud i ukemagasinet Ny Tid .

Det Spydevold først og fremst får prisen for, er kampen for å få søstrene Kadije og Menije Ravandost fra Iran til Norge mot norske myndigheters vilje.

Les også: Ravandost-hjelpere politianmeldt
Les også: Saksøker Utlendingsnemnda
Les også: Politiet etterforsker fremdeles Menijes advokat
Les også: Ble smuglet hjem - får bli i Norge
Les også: - Kan ikke tro at jeg er tilbake

– Hun fortjener en påskjønnelse for den kampen hun har hatt, og det har vært veldig viktig at NRK Brennpunkt har dokumentert saken. Det vi spesielt har bitt oss merke i, er hvordan Spydevold har handlet ut fra globale verdier om menneskerettigheter som har gått utover lovforståelsen som blant annet ambassaden i Teheran legger til grunn, sier Herbjørnsrud.

Men til tross for at Spydevold fikk prisen i år, har saken pågått en god del lenger.

«Bill. mrk: Lovbryter søkes»

Datofeltet på Aftenposten viser 11. desember 2006, og inne i avisen har advokat Randi Hagen Spydevold satt inn en annonse. Teksten var enkel og ikke til å misforstå:

« Jeg er i ferd med å planlegge en straffbar handling og etterlyser en person som er villig til å medvirke til menneskesmugling»

Se dokumentaren her: Dei ulydige 1 (NETT-TV)
Se dokumentaren her: Dei ulydige 2 (NETT-TV)

Bare noen måneder tidligere har Spydevold blitt gjort kjent med historien om hvordan søstrene Menije og Kadije Ravandost fra Sarpsborg har blitt sendt til Iran mot sin vilje to måneder før de skulle få endelig statsborgerskap i Norge.

Etter at den norske ambassaden i Teheran har unnlatt å hjelpe søstrene, som hele tiden har gjort det klart at de er i landet mot sin vilje, mister søstrene oppholdstillatelsene sine i Norge fordi de har vært for lenge ute av landet.

Den saksbehandlingen fikk Spydevold til å bli menneskesmugler.

– Er det slik at jeg mister advokatbevilgningen på grunn av dette, så vil jeg ikke være advokat, sa Spydevold til NRK i desember 2006.

Spydevold lykkes i forsettet om å få søstrene til Norge så sent som i februar i år, og NRK Brennpunkt dokumenterte arbeidet.

Tiltale klar

Nå risikerer imidlertid Spydevold fengselsstraff for å ha smuglet de to søstrene til Norge.

I morgen avgjør statsadvokaten om hun skal siktes for menneskesmugling. Blir hun dømt, risikerer hun tre år i fengsel.

– Vi mottok saken i november, og den er ferdig behandlet, men så lenge de innvolverte ikke har fått beskjed blir det feil å gå ut i pressen med statsadvokatens vurdering av siktelsen, sier en saksbehandler ved Statsadvokatens kontor til Ny Tid .

De har informert tidsskriftet om at siktelsen etter all sannsynlighet vil bli offentliggjort onsdag.

Her takker Randi Hagen Spydevold:

Video nsps_upload_2009_12_15_22_32_27_1579.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

NETT-TV: se Randi Hagen Spydevold takker pressen. Kilde: Ukemagasinet Ny Tid

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger