- Kan ikke tro at jeg er tilbake

Tårene strømmet fritt da Menije Ravandost var tilbake igjen på norsk jord for første gang på sju år.

Menije og Khadije Ravandost

Menije Ravandost (til venstre) møtte i dag sin søster Khadije for første gang på flere år.

Foto: Oddvin Aune / NRK

NRK har fulgt saken om Menije Ravandost, som siden sommeren 2002 har prøvd å komme seg tilbake fra Iran til Sarpsborg. I mai det året ble hun og søsteren Khadije lurt med fra Norge til Iran av en onkel.

– Her skal du bli til du dør, din hore, sa onkelen idet de gikk av flyet i Teheran.

I dag – sju år etter at søstrene sist var sammen i Norge – ble det et rørende gjensyn mellom dem på norsk jord. Lillesøster Khadije bor i dag i Sarpsborg, mens Menije har blitt smuglet tilbake til Norge fra Iran.

- Kan ikke tro at jeg er tilbake

- Jeg kan ikke tro at jeg er tilbake. Jeg vet ikke hva jeg skal si, men jeg er veldig, veldig glad, sier Menije, minutter etter at hun har tatt seg over grensen til Norge, og mens tårene triller fritt.

Minutter senere ankommer lillesøsteren Khadije, og de to søstrene kaster seg om halsen på hverandre. Ikke et øye er tørt blant de frammøtte.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Menije Ravandost

- Jeg kan ikke tro at jeg er tilbake i Norge, sier Menije Ravandost etter sju år borte fra hjemlandet sitt.

Foto: Oddvin Aune / NRK

Ved hjelp av advokat Randi Hagen Spydevold og andre hjelpere har Menije med mann og barn tatt seg den lange og strabasiøse veien fra Teheran til Norge. Menije ønsker å få bo i landet hun vokste opp i - og vil forklare sin sak for norske myndigheter.

Menije har nemlig vært i rettssak mot staten Norge fordi hun ikke fikk hjelp til å komme seg hjem fra Teheran i årene etter at hun ble lurt dit. Underveis i rettssaken kom det fram at den ene etter den andre i det norske systemet har sviktet og feilinformert henne.

Hun vant saken i juli i fjor, men Utlendingsnemda anket dommen. 14. januar i år vant staten ankesaken mot henne i Lagmannsretten, og alt håp syntes ute.

Men advokaten håper fortsatt.

- For første gang kan Menije få forklart saken sin overfor norske myndigheter. De har aldri snakket med henne, sier advokat Hagen Spydevold.

- Jeg er en norsk jente. Jeg vil vite hvorfor ingen ville hjelpe meg da jeg var i Teheran. Ingen ville tro på meg, sier Menije.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Menije Ravandost og Randi Hagen Spydevold

Advokat Randi Hagen Spydevold sammen med Menije Ravandost og hennes sønn og mann.

Foto: Oddvin Aune / NRK

Se Brennpunkts dokumentar om saken

Vil kontakte politiet

Lagmannsretten legger Utlendingsnemndas syn til grunn og konkluderer med at Ravandost reiste til Iran frivillig, og at når hun oppholdt seg så lenge der at hun mistet bosettingstillatelsen i Norge, var det fordi hun var der av egen fri vilje. Menije mener hun ble lurt av sin onkel til å dra til Teheran.

- Nå håper vi jo at norske myndigheter vil høre hennes versjon av saken, sier Randi Hagen Spydevold.

Hun sier at de nå vil kontakte politiet og melde seg til avhør. Hun skal trolig møte politiet på mandag.

- Vi vil be om at Menije får et par dager på å roe seg før hun kan få forklart saken sin, sier Hagen Spydevold.

NRK har vært i kontakt med Utlendingsdirektoratet og Utlendingsnemnda, og de vil foreløpig ikke kommentere saken.

Dette er saken

Søstrene ble i 2002 sendt til Iran få måneder før de skulle få norsk statsborgerskap. Da Menije og søsteren var i Iran mot deres vilje, tok de kontakt med ambassaden, sine kontakter i Norge og andre organer for styresmaktene for å kunne komme tilbake.

De søkte blant annet på visum i et brev. Jentene besøkte ambassaden i Teheran flere ganger med det samme de kom til Iran, og ba om hjelp til å reise hjem til Norge.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video nsps_upload_2009_2_19_20_34_57_721.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

VIDEO: Menije Ravandost tilbake på norsk jord etter sju år.

Det de ikke fikk vite, var at de kunne ha reist hjem før bosetningstillatelsen gikk ut etter to år. Alt de trengte, var et stempel i passet ved ambassaden. Ingen fortalte hvordan de skulle gå fram og hva de trengte for å komme tilbake til landet de vokste opp i. Men etter to år i Iran gikk muligheten for retur ut, og nye folk på ambassaden opplyste at de to måtte søke om ny oppholdstillatelse.

Utlendingsdirektoratet sin egen landrådgiver Sissel Wiborg, opplyser at Menije hadde krav på hjelp til å komme seg hjem til Sarpsborg. Likevel fikk hun beskjed av den norske ambassaden i Teheran om at hun har mistet rettighetene sine.

Til sak mot staten

I retten innrømmet tidligere visumansvarlig ved den norske ambassaden i Teheran, Gudbrand Haugen, at Menije opplyste at hun var i Iran mot sin vilje.

- Det hun sa, at hun var der mot sin vilje, det oppfattet jeg bare som et forsøk på å komme seg ut av den kinkige situasjonen hun hadde satt seg selv i, sier Haugen, som henviste Menije videre til Sarpsborg Politikammer og UDI.

Fra Sarpsborg Politikammer fikk Menije beskjed om det ikke var mulig for henne å komme tilbake til Norge siden hun hadde reist til Iran. Hun hadde mistet tillatelsen til å være i Norge.

Søsteren Khadije Ravandost kom seg tilbake til Norge i fjor ved hjelp av menneskesmuglere og gode hjelpere. Hun har fått oppholds- og arbeidstillatelse, og bor og jobber i dag i Sarpsborg.