Hopp til innhold

Ap krever oljefondet ut av kullselskap

Arbeiderpartiet krever at oljefondet trekker seg ut av alle kullselskaper. Frp kaller forslaget dobbeltmoralsk.

Arbeiderpartiet krever at oljefondet trekker seg ut av alle kullselskaper. Frp kaller forslaget dobbeltmoralsk.

SE VIDEO: Ap mener Norge burde bidra til klimautslippsreduksjon ved å investere penger andre steder enn i kull. Forslaget vil trolig få flertall på Stortinget.

Oljefondet, formelt kalt Statens pensjonsfond utland, har per i dag investert rundt 55 milliarder kroner i selskaper som driver med virksomhet knyttet til kull som energikilde.

Gjennom oljefondet eier nordmenn aksjer i olje, gass og kullselskaper for minst 230 milliarder kroner.

– Viktig signal til resten av verden

– Vi mener at Norge som et bidrag til at verden bør bestemme at vårt pensjonsfond ikke investerer sine penger i kullselskaper. Det bør vi gjøre for å hjelpe til med å redusere klimautslippene, sier Jonas Gahr Støre, nestleder i finanskomiteen (Ap) til NRK.

Gjermund Hagesæter

Gjermund Hagesæter i Frp er lite begeistret for Aps forslag.

Foto: Petter Olden / NRK

Arbeiderpartiet mener at det vil være et viktig signal hvis Oljefondet trekker alle sine penger ut av kull. De mener det blir feil med tanke på hvor stor påvirkning bruk av det fossile brenselet har på CO2-regnskapet.

– De siste årene har vi fått overveldende bevis, og vi har visst lenge at kull er det suverent farligste fossile brenselet når det gjelder utslipp som skaper global oppvarming, sier Støre.

– Du har vært med på å styre landet i åtte år, kunne du ikke kommet på dette tidligere?

– Det kan man alltids si. Det er likevel ikke noen grunn til å drøfte og tenke på slike spørsmål i dag, svarer Støre.

Frp fnyser av forslaget

– Jeg synes det er et merkelig forslag. Jeg synes også at det er dobbeltmoralsk fordi Norge er avhengig av å importere kullkraft fra utlandet i såkalte tørre år, svarer Gjermund Hagesæter, stortingsrepresentant for FrP.

Marius Holm

Marius Holm i miljøstiftelsen Zero er glad for at Aps forslag.

Foto: Petter Olden / NRK

Statsminister Erna Solberg og regjeringspartiet Høyre ønsket ikke å kommentere saken overfor NRK.

En gjennomgang miljø- og bærekraftsorganisasjonen Framtiden i våre hender gjorde av fondets årsrapport for 2012 viser at verdens største pensjonsfond med våre felles penger bidrar med investeringer i 60 av de 100 største kullselskapene i verden – målt etter deres påviste karbonressurser.

Får trolig flertall

Aps forslag kan imidlertid få flertall på Stortinget til tross for at Frp er imot. Ifølge WWF vil Ap få støtte av KrF, Miljøpartiet de grønne, Venstre og SV når de legger fram forslaget i Stortinget.

– Og jeg vil også tro at en stor del av Høyre og Frp vil også se at dette ikke bare er moralsk riktig, men også økonomisk fornuftig, sier Nina Jensen, generalsekretær i WWF-Norge.

Miljøstiftelsen Zero applauderer også ønsket om å trekke norske penger ut av forurensende selskaper.

– Det vil bli lagt merke til over hele verden hvis verdens største fond av denne typen sier at de vil ut av kull. Det er et kraftig signal til markedet, og vil få kullindustrien til å skjelve over hele verden, sier Marius Holm i miljøstiftelsen Zero.