Hopp til innhold

– Viktig at barns psykiske helse tas på alvor

Omsorgssvikt i tidlig barndom er forbundet med alvorlige lidelser senere i livet. Det sier barnepsykolog Stig Torsteinson ved Louvisenberg diakonale sykehus i Oslo til NRK.

Stig Torsteinson

FÅR KONSEKVENSER: Barnepsykolog Stig Torsteinson forteller at omsorgssvikt i tidlig barndom kan få store konsekvenser for den det gjelder resten av livet.

Foto: Terje Haugnes / NRK

NRK fortalte i Dagsrevyen at barndommen til terrorsiktede Anders Behring Breivik kan ha vært mye verre enn det som hittil har vært kjent.

Sklie i boligområde på Silkestrå

BARNDOMSHJEM: I dette området på Silkestrå på Oslo vest vokste Anders Behring Breivik opp.

Foto: Kjell Herning / NRK

To uavhengige kilder bekrefter overfor NRK at psykolograpporten som ble laget da han var barn antydet overgrep av seksuell karakter.

Rapporten skal ifølge kildene også inneholde vurderinger om at han var i ferd med å utvikle psykiske skader, og at Behring Breivik burde flyttes permanent ut av barndomshjemmet.

Flere kilder med kjennskap til den terrorsiktedes oppvekst mistenkte også at han ble utsatt for overgrep av seksuell karakter som liten, men NRK vet ikke hvem som kan ha utsatt Breivik for overgrep.

Flere personer beskriver overfor NRK en gutt som virket fraværende, passiv og urolig.

– Den gangen hadde jeg ikke hørt så mye om seksuelt misbruk av barn. Men jeg var redd for at han ble eksponert for ting han ikke skulle være en del av, forteller en kilde.

Les mer: Breivik kan ha blitt utsatt for overgrep

Hverken Behring Breiviks far eller advokaten som representerer hans mor har ønsket å kommentere NRKs saker om temaet.

Psykologspesialist Stig Torsteinson forklarer at omsorgssvikt i tidlig barndom kan få store konsekvenser. Han understreker at han ikke ønsker å uttale seg om terrorsaken, men uttaler seg på generelt grunnlag.

– Vi vet at kronisk nedbrytende omsorgsforhold i barndommen får betydning for den psykiske helsen på sikt. Slike forhold er forbundet med alvorlige psykiske lidelser senere i livet, sier Torsteinson til NRK.

Barneleker på psykologkontor

GODHET: Barnepsykologen forteller at det er viktig at barn opplever godhet og å bli elsket.

Foto: Terje Haugnes / NRK

– Barn trenger godhet

– Generelt sett er det viktig at barns psykiske helse tas på alvor. Når små barn lider er dette noe som bør føre til handling. Vi forstår mer og mer av betydningen av den tidlige fasen i et barns liv, betydningen av de nære relasjonene og hvordan trygghet påvirker et barns utvikling. Dette gjelder spesielt det som har med regulering av følelser i barnet, sier han.

Stig Torsteinson

KREVER HANDLING: Barnepsykolig Torsteinson mener svikt i omsorgen bør føre til handling.

Foto: Terje Haugnes / NRK

Ifølge Torsteinson kan alvorlige hendelser i tidlig barndom også få stor betydning for selvfølelsen til barnet på sikt.

– I den senere tid har man blitt oppmerskom på at mangler i omsorgen har betydning for psykisk helse. Sånn som mangel på det å være emosjonelt invistert i barnet, det å virkelig ha godhet for barnet og at barnet skal kunne kjenne seg elsket. Dette har betydning for barnets opplevelse av seg selv og selvverd. Det har også betydning for den sosiale og emosjonelle utviklingen, sier han.

Tirsdag leverer psykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim en 230 sider lang rapport om Behring Breiviks mentale helse. 32-åringens barndom utgjør en helt sentral del av rapporten.

Les mer: Dette betyr rapporten om Breiviks mentale helse
Les også: Vurderer å fortelle vurderingene bak rettpsykiaternes Breivik-konklusjon

Gjennom 13 lange samtaler med Breivik har de to rettspsykiaterne tatt stilling til terroristens tilregnelighet.

Til tross for at de tidlige barneårene har vært tema i flere politiavhør har Breivik forklart seg lite om denne perioden.

Christian Hatlo ved pulten sin på politihuset

SNAKKET MED BARNEVERNET: Politiet har vært i kontakt med barnevernet forteller politiadvokat Christian Hatlo til NRK.

Foto: Arild Gimse / NRK

– Sånn som jeg oppfatter det er han villig til å forklare, men det kan virke som om han ikke husker så mye, eller i hvert fall ikke forteller så mye om de tidlige årene, sier politiadvokat Christian Hatlo til NRK.

Han bekrefter at politiet har innhentet informasjon fra barnevernet om Behring Breiviks oppvekstvilkår, men ønsker ikke å kommentere innholdet i barnevernsrapportene.

– I tillegg til å innhente informasjonen har vi avhørt et titalls personer som var involvert i denne barnevernssaken, men jeg kan ikke gå konkret inn på innholdet. Vi har videreformidlet dette til de sakkyndige som jeg antar ser med interesse på dette, sier Hatlo.

– Jeg kommer ikke til å gå inn på innholdet i disse rapportene. Jeg kan si at det er interessant for oss, særlig opp mot de sakkyndige, men innholdet kan jeg ikke kommentere, sier politiadvokaten.

Han sier politiet så langt ikke har funnet ting som tyder på at Behring Breivik har blitt utsatt for overgrep av seksuell karakter.

– Vi undersøker alt. Jeg er ikke kjent med at han skal være utsatt for noe sånt, sier han.

Spent på rapporten

Forsvarer Geir Lippestad sier barndommen blir sentral under rettssaken.

Geir Lippestad på sitt kontor

OPPTATT AV BARNDOMMEN: Forsvarer Geir Lippestad forventer at barndommen kommer til å bli et tema i straffesaken mot hans klient.

Foto: Meek, Tore / Scanpix

– Som forsvarer må du prøve å forklare det uforklarlige: hvordan fikk siktede disse tankene og ideene. Hvordan kunne han tenke at det var nødvendig å gjennomføre disse handlingene? Hvordan folk er blitt radikalisert på denne måten er gjenstand for tung forskning. Det er ikke en faktor som gjør det, det er flere og ikke bare barndommen hans som er viktig her, sier forsvareren til NRK.

Han er svært spent på utfallet av den rettsakkyndige rapporten.

– Vi vet at i de helt unge barneårene formes mye av barnesinnet og menneskesinnet. Så det er viktig å få klarlagt hva som har skjedd i denne saken her, sier Lippestad.

Les også: – Har konkludert om Behring Breiviks mentale helse

Rettspsykiaternes konklusjon er avgjørende for om Anders Behring Breivik kan dømmes til fengselsstraff eller ikke når hovedforhandlingene starter i Oslo tingrett 16. april neste år.

Dersom psykiaterne gir Breivik diagnosen utilregnelig dømmes han trolig til tvungen psykisk helsevern og ikke vanlig fengselsstraff.

Konklusjonen i rapporten presenteres på politihuset i Oslo tirsdag klokken 13.00. NRK følger pressekonferansen direkte.

AKTUELT NÅ