Forfatter: – Vikernes er en stor ideolog i Øst-Europa

Han sier han forakter jøder og er tilhenger av ekstrem nasjonalisme. Samtidig har Varg Vikernes vært med på å utvikle en musikksjanger Norge er blitt verdensberømt for, sier norsk forfatter.

Varg Vikernes i 1997

Varg Vikernes under en rettssak i 1997, fulgt av mangeårig forsvarer John Christian Elden.

Foto: Roar Vestad / Scanpix

I dag ble det kjent at franske myndigheter har arrestert Varg Vikernes. Innenlandsministeren i landet bekrefter at han er siktet for planlegging av en alvorlig terrorhandling.

Vikernes skrev blant annet et brev til franskmenn der han advarte mot masseinnvandring til landet. Gjennom nettsiden kommer det ellers tydelig fram at Vikernes har svært høyreekstreme holdninger.

Da en fan spurte om hvordan Vikernes ser på det europeiske kontinentets fremtid, lød svaret:

– Borgerkrig, rasekrig og en retur til ekstrem nasjonalisme, som er den eneste løsningen. Ingenting annet enn en ny istid kan stoppe innvandringen fra Asia og Afrika, skriver Vikernes.

Håvard Rem

Forfatter Håvard Rem har fulgt det norske svartmetallmiljøet i lang tid.

Foto: Hasse Søderstrøm / NRK

Vikernes skriver også at han vurderte å rømme fra fengselet i 1999 for å delta i krigen på Balkan for å hjelpe serberne med å kjempe mot NATO-styrkene.

– Betydelig påvirkning i Øst-Europa

Forfatter Håvard Rem har skrevet boken «Innfødte Skrik», som handler om historien til norsk svartmetall. Rem forteller at de høyreekstreme meningene til Vikernes først og fremst har gitt gjenklang i Russland og ellers i Øst-Europa. I Vesten blir han først og fremst hyllet for musikken, mens det er få som deler ideologien hans.

– I Øst-Europa har han fortsatt en betydelig ideologisk påvirkning, mens han i Vest-Europa blir hyllet for det kunstneriske og musikalske, og ikke så mye for det ideologiske og politiske, sier Rem.

Han mener Varg Vikernes har hatt svært stor betydning for musikksjangeren svartmetall, som er blitt en av Norges aller største kulturelle eksportvarer.

– Han har hatt stor betydning musikalsk, kunstnerisk og ideologisk. Han var en av dem som utviklet hele sjangeren, og hans første plate hadde veldig stor betydning for hvordan musikken kom til å lyde, sier Rem til NRK.

– Preget miljøet i Norge

– Men han var også en av dem som førte an i hele den norrøne og rituelle orienteringen som preget den tidligere norske svartmetallen. Men Vikernes var aldri en satanist.

– Har Vikernes inspirert miljøet i Norge?

– Ja, på 1990-talet inspirerte han miljøet. Både musikalsk og når det gjaldt livssynsorientering. Gjennom de symbolske kirkebrannene var han med på å gi norsk svartmetall internasjonal oppmerksomhet som var helt avgjørende for at han i dag lyttes til.

Etter at Vikernes slapp ut fra fengselet i 2007 har han gitt ut fire album. Noen av dem er svært kritikerroste.

– Ikke som Breivik

Forsker ved krimianomsorgens utdanningssenter, Franck Orban, sier til NRK at det er vanskelig å sette Vikernes i bås ideologisk, og at man ikke uten videre bør sammenligne han med andre kjente høyreekstreme som Anders Behring Breivik.

Franck Orban

Franck Orban mener ideologiene til Breivik og Vikernes er forskjellige.

Foto: Privat

– Jeg vil i utgangspunktet trekke et skille mellom kontrajihadistene og som Breivik står for og den mer raseinspirerte ideologien som Vikernes står har stått for.

Orban begrunner dette med den sterke kritikken Vikernes kom med mot Breivik etter terrorangrepet mot Norge 22. juli 2011.

– Vikernes' kritikk av Breivik var veldig kraftig etter 22. juli nettopp på bakgrunn av at påstander om at Breivik var en agent fra Israel.

Franske myndigheter hevder i dag at Vikernes var i ferd med å planlegge en massakre inspirert av Anders Behring Breivik og hans manifest. Men de har ikke utdypet hva de legger i dette. Vikernes skal ha mottatt Breiviks manifest. Det gjorde også tusenvis av andre mennesker.

Varg Vikernes sitter i arrest ved denne politistasjon i Correze i Frankrike.

Her sitter Vikernes

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger