Dette er Varg Vikernes

Han drepte bandkompisen sin med 23 knivstikk og er dømt for tre kirkebranner. I 2003 stakk han av fra soning og ranet til seg en bil. I tillegg er han en kritikerrost metal-musiker. Nå mener fransk politi at Varg Vikernes planla en massakre.

Burzum Aske

KIRKEBRANN PÅ COVERET: Varg Vikernes brukte et bilde av nedbrente Fantoft stavkirke på coveret til EP-en 'Aske' fra 1993. De første 1000 eksemplarene hadde en lighter med samme motiv.

40-åringen fra Bergen, ofte refert til som «Greven», er blitt selve symbolet på skyggesiden av norsk black metal, som skapte store overskrifter på begynnelsen av 90-tallet.

Vikernes var en periode bassist i det nå anerkjente og respekterte bandet Mayhem, samtidig som han også spilte inn musikk alene og ga den ut under navnet Burzum.

Dømt for tre kirkebranner

10. august 1993 knivdrepte han Mayhem-gitarist Øystein «Euronymous» Aarseth med 23 knivstikk i en leilighet i Oslo. Vikernes hevdet da, og hevder fortsatt, at han handlet i nødverge. Verken politiet eller retten trodde ham. I stedet ble det lagt til grunn at drapet skjedde som et resultat av en maktkamp mellom de to i det norske black metal-miljøet.

Vikernes ble pågrepet i Bergen litt over en uke etter drapet. Politiet skal da ha funnet store mengder eksplosiver hjemme hos ham.

Bergenseren ble også siktet for en rekke av kirkebrannene som herjet Norge på begynnelsen av 90-tallet. Under den påfølgende rettssaken ble han dømt for å stå bak tre av disse, blant annet nedbrenningen av Åsane kirke i Bergen. Han ble i Gulating lagmannsrett dømt til lovens strengeste straff, 21 års fengsel.

SE VIDEO FRA ÅSANE-BRANNEN OG RETTSSAKEN:

Vikernes blei i 1994 dømd til 21 års fengsel for drap og kyrkjebrannar. Etter nær 16 år i fengsel blir Varg Vikernes snart sett fri på prøve. Han planlegg å flytta til Telemark og får meldeplikt kvar fjortande dag det første året, skriv Dagbladet.

SKIFTET UTSEENDE: Varg Vikernes ble funnet skyldig i å stå bak nedbrenningen av Åsane kirke. Her bilder fra rettssaken i Bergen tingrett, samt fra erstatningssaken i 1997 i Asker og Bærum tingrett.

Du har drept flere nordmenn enn hva hele den muslimske befolkningen i Norge har gjort de siste 40 årene,

Varg Vikernes til Anders Behring Breivik

Rømte med AG-3 og 700 skudd

Vikernes har selv forklart at han planla å rømme fra soning allerede på slutten av 90-tallet.

– Jeg planla å rømme fra fengselet i 1999 for å bli med de serbiske styrkene for å kjempe mot de kriminelle i NATO og muslimene i Albania og Tyrkia. Men planene mine ble plutselig og uten advarsel ødelagt av at fengselsvesenet sendte meg til et annet fengsel noen dager tidligere enn planlagt, fortalte han i et intervju på sin egen hjemmeside.

Under permisjon fra fengselet i oktober 2003, stakk Vikernes av og truet til seg en bil fra en familie i Numedal. Familien oppfattet at han truet dem med pistol, men i retten forklarte Vikernes at det var en lommelykt i et futteral.

Under et døgn senere ble bilen hans stoppet med makt av politiet i Oslo. Bergenseren hadde da blant annet en AG-3 med 700 skudd i bilen.

Kongsberg tingrett dømte ham til fengsel i ett år og tå måneder for ranet av bilen.

I 2009 ble bergenseren løslatt fra fengsel, etter å ha sonet i 16 år. 40-åringen har etter det holdt en lav profil og vært mest synlig som musiker og blogger.

Ba Breivik begå selvmord

Varg Vikernes

DØMT FOR KNIVDRAP: Varg Vikernes fotografert under rettssaken etter drapet på Øystein Aarseth.

Foto: Syversen, Johnny / SCANPIX

Gjennom artistnavnet Burzum har han sluppet fire album på fire år, samtidig som han har kommunisert med fansen og gitt uttrykk for sine meninger i flere blogger. Mye av dette innholdet er dominert av rasehat rettet mot jøder og muslimer.

Franske medier hevder i dag at Vikernes var i ferd med å planlegge en massakre inspirert av Anders Behring Breivik og hans manifest.

Det vil i så fall være oppsiktsvekkende, tatt i betraktning et blogginnlegg datert 13. desember i fjor, hvor Vikernes tar sterk avstand fra Breiviks handlinger og oppfordrer den terrordømte Oslo-mannen til å begå selvmord.

– Du har drept flere nordmenn enn hva hele den muslimske befolkningen i Norge har gjort de siste 40 årene, samtidig som du hevder å være en norsk nasjonalist og patriot som kjemper mot islam for å beskytte oss mot deres kriminalitet, skriver Vikernes.

Solgte gård i Telemark

Etter løslatelsen i 2009 flyttet Vikernes med familien sin til et gårdsbruk i Bø i Telemark , en eiendom han kjøpte i 2006 og solgte igjen i 2010. Siden den gang skal Vikernes ha holdt til i Bergen perioder, før familien flyttet til Frankrike. Bergenseren skal nå også ha skiftet navn.

LES OGSÅ: - Alle fortjener en ny start

Mayhem-vokalist Attila Chisar beskrev i 2010 Vikernes som «en snill og høflig mann». I et intervju med Burzum-fans på sin egen hjemmeside, uttalte Vikernes om seg selv i fjor:

Burzums debutalbum

METAL-LEGENDE: Produsent Erik 'Pytten' Hundvin viser frem mastertapen til Burzums første album fra 1992.

Foto: Turid Rogne / NRK

– Jeg er ikke en veldig sosial person, jeg har nesten ingen venner og jeg kjenner nesten ingen i Norge. Jeg har derfor ingen formening om hva som bør gjøres i Norge for å beskytte det norske folk. De er uansett alt for travle med å grave sin egen grav.

– Rasekrig eneste løsningen

I det samme intervjuet anbefalte han også fansen å lese Adolf Hitlers «Mein Kampf». Da en fan spurte om hvordan Vikernes ser på det europeiske kontinentets fremtid, lød svaret:

– Borgerkrig, rasekrig og en retur til ekstrem nasjonalisme, som er den eneste løsningen. Ingenting annet enn en ny istid kan stoppe innvandringen fra Asia og Afrika.

LES OGSÅ: Legger ned legendarisk metalstudio

I februar 1993 hevder Vikernes at de mange kirkebrannene han hadde tatt æren for bare var PR-stunt for et plateslepp. Se video fra intervjuet her:

I Bergen tingrett i 1993 hevder Varg Vikernes at de mange kirkebrannene han har tatt æren for, kun var PR-stunt for CDer han har sluppet.

SE VIDEO: Varg Vikernes hevdet kirkebrannene han tok æren for bare var et PR-stunt, i en improvisert pressekonferanse utenfor Bergen tingrett. Vikernes er sammen med advokat Tor Erling Staff.