Hopp til innhold

– Vekterstreiken setter liv og helse på spill

Vaktselskapet Securitas mener vekterstreiken kan gå på liv og helse løs.

Video Vekterstreiken forblir fastlåst

Vekterne organisert i Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) gikk ut i streik 1. juni etter at de ikke ble enige med NHO Service om ny tariffavtale.

Foto: Nyhetsspiller

Det er onsdag formiddag ingen ny kontakt mellom partene i vekterstreiken, ifølge både Norsk Arbeidsmandsforbund og NHO Service.

Vaktselskapet Securitas mener at nå kan liv og helse stå på spill.

– Når «Olga» på 90 år trykker på alarmen, så kan det hende at vi ikke har ressurser til å hjelpe henne, sier André Thomsgård, informasjonssjef i Securitas til NRK.no.

– Gjør ikke Securitas egne vurderinger for å unngå at personer i en nødssituasjon som «Olga», blir nedprioritert?

– Problemet er at vi ikke har nok personell til å ta imot henvendelsene som kommer inn. Og deretter vurdere om man skal rykke ut. Dermed er det en sjanse for at viktige alarmer havner bakerst i køen, sier Thomsgård.

– Liv kan gå tapt

Thomsgår mener det er totalt uforsvarlig at vekterstreiken fortsetter, og sier det er på tide at partene setter seg ned og blir enige om en løsning.

– I fjor reddet våre vektere 245 liv. Det tilsvarer nesten et liv hver dag per arbeidsdag i året. Flere rusmisbrukere har blitt oppdaget av våre vektere som har gitt førstehjelp og deres liv etter en overdose.

– På grunn av streiken, kan det føre at vi ikke har ressurser nok til å få med oss slike situasjoner hvor liv kunne ha blitt reddet, sier Thomsgård.

Tvungen lønnsnemnd

Om liv og helse trues, kan det være grunnlag for at regjeringen griper inn i konflikten med tvungen lønnsnemnd.

Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) avviser at liv og helse er i fare.

– Vi har en egen komite som fortløpende vurderer søknader om unntak fra streiken. Til nå har den mottatt 60–70 søknader, og mange av dem er innvilget, sier Trond Erik Thorvaldsen, kommunikasjonsansvarlig i NAF.

Han opplyser at det ikke har vært noen ny kontakt mellom partene i konflikten. Det bekrefter kommunikasjonssjef Bjørn Ove Fjellandsbø i NHO Service.

– Hvor er dramatikken?

Trond Erik Thorvaldsen i NAF mener utsagnene om at streiken går ut på liv og helse er skremsler.

– Det skjer en opptrapping. Flere har nå interesse av å presse fram en løsning, sier han, og viser også til Avinors varsel tirsdag om dramatisk forverring av situasjonen på flyplassene fra og med onsdag, da ytterligere 439 vektere gikk i streik.

– Hvor er dramatikken? Det er under ti minutter kø på Gardermoen, sier NAFs talsmann.

SAS frykter for økonomien

Men dramatikk mener flyselskapene at det er. SAS og Norwegian vurderer å permittere ansatte på grunn av vekterstreiken fordi passasjerantallet faller dramatisk.

Antall passasjerer er gått betydelig ned siden mandag, og selskapet frykter ytterligere nedgang etter at streiken ble opptrappet onsdag, skriver Aftenposten.no.

– Hvis dette vedvarer, blir vi nødt til å se på bemanningen for å unngå at streiken får for store konsekvenser for selskapets økonomi. Vi har mistet mellom 10 og 20 prosent av de reisende som enten har droppet å reise eller har fått den utsatt, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS.

Johansen vil ikke si hvor mange ansatte det kan bli aktuelt å varsle permittering for, men sier at en permittering i første omgang vil omfatte de som jobber på bakken. Dermed skjermes piloter og kabinansatte.

Også Norwegian vurderer permitteringer på grunn av fallende passasjertall.

Kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik i Norwegian sier til Aftenposten.no at «tålmodigheten begynner å bli slutt» og at de som avgjør tvungen lønnsnemnd, altså arbeidsminister Hanne Bjurstrøm, «bør på banen».

AKTUELT NÅ