NRK Meny
Normal

– Kommunikasjonen mellom nødetatene har vært en stor utfordring

Det nye nødnettet blir ikke bygd ut i Lærdal før om ett år. – Jeg tror ikke det er noen tvil om at kommunikasjonen hadde vært bedre dersom man hadde hatt nødnettet på plass, sier justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) om storbrannen.

Det digitale nødnettet blir ikke bygd ut i Lærdal før om ett år. – Jeg tror ikke det er noen tvil om at kommunikasjonen hadde vært bedre dersom man hadde hatt nødnettet på plass, sier justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) om storbrannen.

Likevel er det ingenting som tyder på at utbyggingen av nødnettet blir fremskyndet.

– Nødnettet vil være utbygd i hele landet i løpet av neste år. Det er i samsvar med den fremdriftsplanen som ligger til grunn. Vi har stort trykk på fremdriften, sier Anundsen og legger til at det er vanskelig å se at det er mulig å fremskynde utbyggingen noe særlig.

– Vi skulle ønske det var mulig å gjøre slikt raskere, og dette er en hendelse som understreker viktigheten av at det i hvert fall ikke blir forsinkelser, sier Anundsen til NRK.

Basestasjonene brant opp

De 13 basestasjonene som Telenor har hatt i Lærdal sentrum, er fullstendig utbrente. Dermed er både fastnett og mobilnett nede.

Både Telenor og Netcom har i ettermiddag sendt mobile basestasjoner til Lærdal for å sikre dekningen i sentrum.

– At strøm- og telenettet er nede i Lærdal, gjør kommunikasjonen vanskelig for redningsmannskapene. Det jobbes med å fikse dette, sier politimester Ronny Iden i Sogn og Fjordane til NRK.

Da kommunikasjonen kollapset, måtte politi, forsvar og brannvesen finne andre måter å kommunisere på.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

SE VIDEO: Her er alt som er igjen av Telenors bygg i Lærdal etter brannen.

– Burde vært bygd ut tidligere

– Det virker som om kommunikasjonen mellom nødetatene har vært en stor utfordring også ved denne hendelsen, sier Anundsen.

Han mener det er umulig å planlegge seg bort fra store kriser og katastrofer, men erkjenner at det hadde vært bedre dersom man hadde hatt det digitale nødnettet på plass.

– Ja, det tror jeg ikke det er noen tvil om. Noe av det viktige med nødnettsbyggingen er jo å lette kommunikasjonen mellom nødetatene i denne type situasjoner, sier justis- og beredskapsministeren.

Burde nødnettet ha vært bygd ut tidligere her?

– Det er veldig lett å svare ja på det. Samtidig er det viktig å huske på at den nye fremdriftsplanen nå blir fulgt.

Solberg og Anundsen til Lærdal

Anundsen skal sammen med statsminister Erna Solberg kjøre til Lærdal i kveld og skal være fremme i morgen tidlig.

– Dette er en stor katastrofe som rammer veldig mange mennesker. De har mistet hus og hjem og har tapt mye som det er vanskelig å forestille seg for oss som står på utsiden, sier Anundsen.

– Det er viktig for oss å være der for dem som er rammet og sikre at de føler at de har den oppfølgingen fra vår side som de forventer.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger