Hopp til innhold

– Kommunikasjonen mellom nødetatene har vært en stor utfordring

Det nye nødnettet blir ikke bygd ut i Lærdal før om ett år. – Jeg tror ikke det er noen tvil om at kommunikasjonen hadde vært bedre dersom man hadde hatt nødnettet på plass, sier justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) om storbrannen.

Det digitale nødnettet blir ikke bygd ut i Lærdal før om ett år. – Jeg tror ikke det er noen tvil om at kommunikasjonen hadde vært bedre dersom man hadde hatt nødnettet på plass, sier justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) om storbrannen.

Likevel er det ingenting som tyder på at utbyggingen av nødnettet blir fremskyndet.

– Nødnettet vil være utbygd i hele landet i løpet av neste år. Det er i samsvar med den fremdriftsplanen som ligger til grunn. Vi har stort trykk på fremdriften, sier Anundsen og legger til at det er vanskelig å se at det er mulig å fremskynde utbyggingen noe særlig.

– Vi skulle ønske det var mulig å gjøre slikt raskere, og dette er en hendelse som understreker viktigheten av at det i hvert fall ikke blir forsinkelser, sier Anundsen til NRK.

Basestasjonene brant opp

De 13 basestasjonene som Telenor har hatt i Lærdal sentrum, er fullstendig utbrente. Dermed er både fastnett og mobilnett nede.

Både Telenor og Netcom har i ettermiddag sendt mobile basestasjoner til Lærdal for å sikre dekningen i sentrum.

– At strøm- og telenettet er nede i Lærdal, gjør kommunikasjonen vanskelig for redningsmannskapene. Det jobbes med å fikse dette, sier politimester Ronny Iden i Sogn og Fjordane til NRK.

Da kommunikasjonen kollapset, måtte politi, forsvar og brannvesen finne andre måter å kommunisere på.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

SE VIDEO: Her er alt som er igjen av Telenors bygg i Lærdal etter brannen.

– Burde vært bygd ut tidligere

– Det virker som om kommunikasjonen mellom nødetatene har vært en stor utfordring også ved denne hendelsen, sier Anundsen.

Han mener det er umulig å planlegge seg bort fra store kriser og katastrofer, men erkjenner at det hadde vært bedre dersom man hadde hatt det digitale nødnettet på plass.

– Ja, det tror jeg ikke det er noen tvil om. Noe av det viktige med nødnettsbyggingen er jo å lette kommunikasjonen mellom nødetatene i denne type situasjoner, sier justis- og beredskapsministeren.

Burde nødnettet ha vært bygd ut tidligere her?

– Det er veldig lett å svare ja på det. Samtidig er det viktig å huske på at den nye fremdriftsplanen nå blir fulgt.

Solberg og Anundsen til Lærdal

Anundsen skal sammen med statsminister Erna Solberg kjøre til Lærdal i kveld og skal være fremme i morgen tidlig.

– Dette er en stor katastrofe som rammer veldig mange mennesker. De har mistet hus og hjem og har tapt mye som det er vanskelig å forestille seg for oss som står på utsiden, sier Anundsen.

– Det er viktig for oss å være der for dem som er rammet og sikre at de føler at de har den oppfølgingen fra vår side som de forventer.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ