Hopp til innhold

Slik skal Lærdal få mobildekning igjen

Kommunikasjonen har kollapset i Lærdal sentrum etter storbrannen. Både Telenor og Netcom har sendt mobile basestasjoner området for å sikre dekningen i sentrum.

SE VIDEO: Her er alt som er igjen av Telenors bygg i Lærdal etter brannen.

SE VIDEO: Her er alt som er igjen av Telenors bygg i Lærdal etter brannen.

Brannen i Lærdal spredte seg raskt og har fått et katastrofalt omgang. Søndag kveld er storbrannen under kontroll, og det jobbes med sikring og etterslukking.

Det er fortsatt store problemer med mobildekningen i sentrum, etter at Telenors hovedsentral brente ned og de aller fleste basestasjonene i området er ute av drift.

Telenor og Netcom forsøker å løse kommunikasjonskrisen ved å sette opp mobile basestasjoner i Lærdal.

Få de siste oppdateringene i Nyhetssenteret

14 basestasjoner ute av drift

Netcoms dekningsdirektør Tommy Johansen sier til NRK at 14 basestasjoner i Lærdal og i nærområdene er ute av drift etter at knutpunktet for all samband til stasjonen, Telenors telestasjon, brant ned til grunnen.

Tommy Johansen

Tommy Johanen er dekningsdirektør i Netcom.

Foto: Erik Hattrem

– Det er ingen dekning fra Lærdal sentrum til Øvre Smedalsvannet ved Filefjell. Basestasjonen ved Kaupanger på nordsiden av Lærdalsfjorden er i drift, og den dekker inn mot ferjeleiet på Fodnes, sier Johansen til NRK.

Dermed er det muligheter for å ringe hvis man kjører ut til ferjeleiet. Ifølge Johansen er det også litt mobildekning ved neset før man kommer til Sæbø.

Mobile vogner skal gjenopprette dekningen

To feltingeniører fra Netcom er på vei til Lærdal med en mobil basestasjon og aggregat. Det er ventet at de er fremme i 18-tiden.

– De skal finne et punkt hvor den mobile basestasjonen kan utplasseres - med fri sikt til den fungerende basestasjonen over fjellet på Kaupanger. Våre planleggere sitter også med kartsystemer og ser på terrenger og høydekurver, for å finne det best egnede punktet, sier Johansen.

Netcom har også økt effekten på denne basestasjonen. Slik skal det skytes inn signaler fra Kaupanger inn til sentrum og sørge for at den mobile stasjonen blir operativ.

– Vi skal jobbe på spreng med dette i kveld og i natt. Det vil være en midlertidig løsning med begrenset dekning og kapasitet, men vi kan ikke garantere at den mobile basestasjonen er oppe i kveld, sier Johansen.

Også Telenor har mobil basestasjon på plass

Kommunikasjonssjef Trond Sollid i Telenor Norge forteller at selskapet har jobbet med situasjonen i hele natt.

– Aggregat, som skal opprettholde strøm til basestasjonene, og en mobil basestasjon er framme utenfor Lærdal. Denne vil avhjelpe mobiltelefoni og mobilt bredbånd så snart vi får det på plass når vi har fått tilgang til området. Det som haster mest å få på plass, er mobildekningen, sier han.

For å hjelpe på situasjonen har teleselskapet økt effekten på to mobilstasjoner som står utenfor Lærdal.

Beredskapscontainer med en mobil telesentral

Netcoms kommunikasjonsdirektør Øyvind Vederhus fortalte tidligere søndag at det i tillegg til en mobil basestasjon og strømforsyning, må være tilgang til linjenett for å gjenopprette mobildekningen.

– Vi skal prøve å hente linjenett i luftstrekk fra omkringliggende basestasjoner. Dersom det fungerer kan mobildekningen være oppe i kveld. Hvis ikke, så må vi vente på at Telenor får løst problemene med telestasjonen, sa han.

Dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor sier at en beredskapscontainer med enn mobil telesentral er på vei til Lærdal fra Østlandet. Denne vil kompensere midlertidig for sentralen som er brent ned.

– Telebygget er nedbrent og det vil ta dager før vi kommer oss inn der, sier Amundsen til NRK.

Spredningsfaren er søndag redusert i storbrannen i Lærdal, og det er ingen nye pågående branner. Men det er fortsatt mye varme og røyk fra brannruinene.

SE VIDEO: Spredningsfaren er søndag formiddag redusert i storbrannen i Lærdal, og det er ingen nye pågående branner. Men det er fremdeles mye varme og røyk fra brannruinene.

Vanskelig å sette opp et linjesamband

Amundsen forteller at de nå jobber intenst med å finne løsninger for å reparere selve linjesambandet som kan føre mobilsamtaler inn på hovednettet.

– Men med beredskpsvognen og nødaggregater, er målet at vi kommer på lufta i kveld, sier Amundsen og legger til at det vanskeligste blir å sette opp et linjesamband.

– Vi må montere opp noe som kalles linjehopp, det er radiosendere som må ha fri sikt. Med dem skal vi transportere telesignaler inn og ut av området til selve telenettet, sier han.

I tillegg er mobildekningen i deler av Aurland redusert fordi fire basestasjoner er berørt.

Sykehus har behandlet 90 etter brannen

Mer enn 400 personer har blitt undersøkt på Lærdal sykehus etter storbrannen. Omtrent 100 av disse har fått behandling for å ha pustet inn røyk. De fleste av disse har lettere røykskader, opplyser Helse Førde.

Søndag ettermiddag var 48 personer innlagt ved sykehusene i Lærdal, Førde og Voss.

Førde sentralsjukehus sendte seks intensivsykepleiere og tre leger til Lærdal med redningshelikopter tidlig søndag morgen.

AKTUELT NÅ