NRK Meny
Normal

– Trenger ikke nye regler, men at reglene blir fulgt

Presidenten i Norges Røde Kors, Sven Mollekleiv, ønsker utenriksministerens utspill om bedre vern for skoler velkommen. Han tror likevel ikke at det er behov for nye regler, fordi Genèvekonvensjonene allerede er krystallklare.

Sven Mollekleiv

Presidenten i Røde Kors, Sven Mollekleiv, mener at Genèvekonvensjonen er krystallklar på at sivile ikke skal angripes.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

NRK kunne tidligere i dag melde at utenriksminister Børge Brende arbeider for et tydeligere vern av skoler i internasjonal rett, for at de ikke skal brukes til militære formål.

Mollekleiv er begeistret for at Brende setter søkelyset på betydningen av å beskytte elever, men tror ikke det er behov for flere regler.

– Krystallklare regler

– Internasjonal humanitær rett, Genèvekonvensjonene, er krystallklare i sine formuleringer, og i sin intensjon: Sivile, skoler, elever, og helsearbeidere skal ha beskyttelse. De reglene er klare i dag, sier Mollekleiv.

Pårørende etter angrepet på Garissa University College

Pårørende er fortvilte etter studentmassakren på Garissa University College skjærtorsdag.

Foto: Nichole Sobecki / Afp

Han mener at den største utfordringen er at reglene brytes.

– Derfor må fokus være på hvordan vi kan sikre at alle parter, ikke bare stater, men også væpnede grupper, respekterer reglene, og at de som bryter dem blir stilt til ansvar, sier Mollekleiv.

Han mener det er veldig krevende, men helt nødvendig å ha kontakt med alle parter, for å kunne gi hjelp til sivile som lever i konfliktområder.

– Vi vil at vi nå sammen får oppmerksomhet på hvordan vi skal få kontakt med de stridende gruppene for at de skal forstå viktigheten av å gi beskyttelse til sivile, sier Mollekleiv.

Kulehull på veggen på skolen i Peshawar

Over 140 personer ble drept i terrorangrepet mot en skole i Peshawar i fjor. 132 av ofrene var barn.

Foto: A Majeed / Afp

Sivile som mål

Han forklarer at langt flere helsearbeidere og journalister drepes enn før og at det også er en dramatisk utvikling når det gjelder angrep mot skoler og elever.

– Det er uakseptabelt. Disse skal beskyttes i henhold til internasjonal humanitær rett i dag. Vi må sørge for at alle grupper forstår det, ser det og etterlever det.

Mollekleiv utdyper at det er et fundamentalt brudd på internasjonal humanitær rett at grupper opererer med sivile som et mål i seg selv.

Han håper derfor at konferansen utenriksminister Børge Brende har invitert til i juni, tar for seg utfordringen med å få alle med på laget, når det gjelder å støtte opp om Genèvekonvensjonene.

– Vi må ha oppmerksomhet på hvordan vi skal markere overfor alle grupper at det er forbudt å angripe elever, å angripe barn, angripe sivile, like forbudt som det er å angripe sykehus, pasienter og helsearbeidere, sier Mollekleiv.

En student fra Garissa University College venter på å møte familien

Overlevende etter terroraksjonen mot Garissa University College er traumatiserte. De fleste av ofrene var studenter.

Foto: THOMAS MUKOYA / Reuters
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger