Hopp til innhold

– Trandum-innsatte reagerer på nedverdigende behandling

TRANDUM (NRK): Advokat Zulfiqar Munir forteller at flere av personene som sitter på Politiets utlendingsinternat på Trandum, i lengre tid har reagert på forholdene der. – De ønsker seg heller til et ordinært fengsel, sier han.

Advokat Zulfiqar Munir intervjues utenfor Trandum

– DEMONSTRERER MOT FORHOLDENE: Advokat Zulfiqar Munir forteller at de innsatte på Trandum utlendingsinternat har demonstrert mot det de mener er nedverdigende forhold.

Foto: Nils Tore Hjørnevik / NRK

Advokaten ble oppringt av én av sine klienter da det brøt ut opptøyer på Trandum søndag kveld.

– Jeg hørte hyl og skrik, og det var kaotisk i bakgrunnen. Det hørtes nærmest ut som det var slåsskamper. Min klient fortalte at alt inventar var knust, at det var bevæpnet politi der inne, at det var voldeligheter, og at de innsatte ble brakt ut av bygningene, sier Munir til NRK.

Politiet fikk melding om opptøyene klokken 18.50.

Innsatsleder Jan Robert Pedersen blir intervjuet utenfor Trandum

– STORE SKADER: Innsatsleder Jan Robert Pedersen forteller at de involverte har knust «det de har fått tak i», men det er ingen personer som har kommet til skade.

Foto: Nils Tore Hjørnevik / NRK

– De har knust vinduer og inventar på rommene, revet ned dører, kameraer, røykvarslere, stoler og bord, sier innsatsleder Jan Robert Pedersen.

– Det var rundt 50 personer ute i luftegården. Da vi kom, var det ampert hos et fåtall av dem, men da vi begynte å sluse dem ut, var det relativt rolig.

Det var personer fra fire avdelinger ute i luftegården, og politiet har uttalt at de mener det tyder på at det var en form for en organisering i forkant av hendelsen.

– Etterskjelv

Trandum er Norges eneste lukkede forvaringssenter for utlendinger og huser personer som ikke har lovlig opphold i Norge og skal tvangsreturneres.

Advokat Zulfiqar Munir har i dag 15 klienter på Trandum.

Han tror søndagens opptøyer er en demonstrasjon mot forholdene ved utlendingsinternatet.

– De mener behandlingen her er nedverdigende. De sier at de spiser kald mat nærmest hver dag, og det er ikke noe privatliv med tanke på familiebesøk. De fleste som sitter her inne, ønsker seg heller til et ordinært fengsel enn å sitte her, sier Munir.

– For et par uker siden forsøkte to av mine kleinter å begå selvmord her. Like i forkant av det hadde det vært en demonstrasjon her, hvor en avdeling var involvert, og de barrikaderte seg utendørs. De forsøkte å få bedre forhold her. Jeg tror at det vi har sett i kveld, er etterskjelvet etter den forrige demonstrasjonen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

En av de innsatte på Trandum fraktes vekk av politiet

FRAKTET BORT: Flere av personene på Trandum ble fraktet bort av politiet søndag kveld.

Foto: Nils Tore Hjørnevik / NRK

– Bedre i vanlige fengsler

En innsatt Dagbladet har snakket med, sier at de protesterer mot forholdene på Trandum, blant annet mot at de blir innelåst tidligere i helgene, mot dårlig mat og manglende trenings- og fritidstilbud.

– Det er mye bedre i vanlige fengsler. Der har de bibliotek, treningstilbud og vanlig mat, sier mannen til Dagbladet.

AKTUELT NÅ