– Tørke tar ikke knekken på brunsneglene

Sør-Norge har hatt mye sol og lite nedbør i det siste og mange hageeiere har lagt merke til at de ser færre snegler. – Men de kommer nok tilbake når det begynner å regne, sier snegleekspert Erling Fløistad.

Brunsnegle

Når sola skinner gjemmer brunsneglene der det er mørkt og fuktig, men de kommer tilbake.

Foto: Astrid Engen / NRK

Mai måned har gitt flere rekorder i Sør-Norge, både når det gjelder soldager og høy temperatur. Det fine og tørre været har gjort at de upopulære brunsneglene ikke er så vanlige å se i hager og langs veiene våre. Men hvis man tror de er blitt borte, har man gledet seg for tidlig, forklarer Erling Fløistad når NRK ringer. Han er utdannet gartner og jobber som kommunikasjonsrådgiver ved Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO).

Kan skjule seg i flere måneder

– De er ikke døde, de har ikke reist noe sted. Når det blir tørt og varmt finner de seg et skjulested. Der kan de gjerne ligge i to måneder uten å gjøre noe som helst, sier han.

Erling Fløistad Erling Fløistad

Erling Fløistad sier sneglene kan gjemme seg nede i jorda lenge. Han anbefaler hageiere å nyte at de ikke er her.

Foto: Erling Fløistad / NIBIO

Han sier at effekten på lang sikt dermed ikke er at de blir borte. Likevel, hvis vi får en tørr og varm sommer, er det grunn til å håpe at det blir færre av de brune krypene.

– Hvis sneglene blir liggende lenge nede i jorda, kommer de seg ikke opp og får spist. Da han det hende at det er færre av dem som blir kjønnsmodne, og at de får ikke paret seg, sier Fløistad.

– Nyt at de ikke er der!

Han stiller seg spørrende til uttalelsene fra en biolog som sier til Danmarks radio at han mener mener eggene til brunskogsneglene tørker inn nå som det regner så lite.

– Brunskogsneglen legger i hovedsak eggene sine om høsten, så tørken som sådan vil ikke ha noen betydning for utviklingen av denne arten, sier Fløistad.

Hvis man vil kvitte seg med de uinviterte gjestene, gjelder de samme rådene som før: Plukk og fjern de som dukker opp når sola går ned, hold hagen ryddig og snu komposthaugen, hvis du har en.

Og Fløistad har enda en anbefaling til slutt:

– Ser vi lite til brunsneglene, synes jeg vi kan koste på oss å bare glemme dem og nyte at de ikke er der.

SISTE NYTT

Siste meldinger