– Thue Jensen stolte på at politiet skulle gjøre jobben sin

Tidligere brigadesjef i Oslo brannvesen, Thor Kristiansen, sier til NRK at han har stor forståelse for at tidligere skipsinspektør Flemming Thue Jensen står frem med det han vet om Scandinavian Star-ulykken, og at dansken er skeptisk til norsk politi.

Tidligere brigadesjef i Oslo brannvesen, Thor Kristiansen, sier til NRK at han har stor forståelse for at tidligere skipsinspektør Flemming Thue Jensen står frem med det han vet om Scandinavian Star-ulykken, og at dansken er skeptisk til norsk politi.

Se intervjuet med Thor Kristiansen under mandagens Dagsrevy.

– Da han så ting som skipsinspektør bemerket han det til politiet og viste dem hva han hadde funnet. Han regnet da med at politiet tok hånd i hanke og etterforsket den saken videre, sier Thor Kristiansen som var gjest i Dagsrevyen på NRK mandag.

Kristiansen er tidligere brigadesjef i Oslo brannvesen og var brannmann om bord Scandinavian Star i dagene etter at brannen var slukket. Han er nå en av ekspertene knyttet til Stiftelsen Etterforskning av mordbrannen Scandinavian Star.

Skuffet over samme konklusjon

– Jeg har stor forståelse for at han valgte å komme frem etter hvert, for dette har plaget han i veldig mange år, sier Kristiansen.

For Kristiansen sier han skjønner skepsisen til politiets arbeid som har vokst etter så mange år. Når politiet går inn og etterforsker saken etter 1990 og kommer frem til samme konklusjon, da må man gå på skolen på nytt, mener han.

– Branntrekanten er helt klar, hvis det ikke er mer brennbart, så kan det ikke brenne lenger. Det kan ikke brenne i sju timer, det er ikke mulig. Når de kommer til samme konklusjon, blir jeg veldig skuffet, sier han.

I snart 26 år har politi, eksperter og granskingskommisjoner prøvd å finne ut av hva som skjedde ombord i "Scandinavian Star". Nå trer et nytt vitne frem med opplysninger. Natt til 7.april var passasjerfergen underveis fra Oslo til Frederikshavn da det brøt ut brann ombord. 159 mennesker mistet livet.
Den tidligere danske skipsinspektøren Flemming Thue Jensen hevder at to av mannskapet sto bak brannen. I dag møtte 72-åringen den stortingsoppnevnte granskingskommisjonen.

Se mandagens Dagsrevy-sak om Flemming Thue Jensen møte med granskingskommisjonen.

Møtte granskingskommisjon

I snart 26 år har politi, eksperter og granskingskommisjoner prøvd å finne ut av hva som skjedde om bord på «Scandinavian Star».

Den tidligere danske skipsinspektøren Flemming Thue Jensen hevder at to av mannskapet sto bak brannen. I går sa han at han ikke vil la seg avhøre av norsk politi fordi de har «gjort mange ting feil» og at «at de selv har vært med å ødelegge for seg selv».

Politiet i Oslo sier mandag at de ikke var kjent med opplysningene Thue Jensen har kommet med. Til VG sier etterforskningsleder Terje Bechmann Dahl at de vil ha danskens forklaring.

Mandag møtte derimot 72-åringen den stortingsoppnevnte granskingskommisjonen for Scandinavian Star.

– Kan snakke i norsk domstol

Møtet kom i stand for å innhente opplysninger fra Thue Jensen, men det sentrale tema om hvem som kan ha påsatt brannen ble ikke berørt.

– Jeg har ikke fortalt dem det, for jeg ble ikke spurt om det, sier Jensen etter møtet.

Selv om Thue Jensen sier han ikke vil la seg avhøre av norsk politi, kan hans forklaring komme fram på annen måte, mener Sigurd Klomsæt, som er advokat for Stiftelsen Etterforskning av mordbrannen Scandinavian Star.

– Han har sagt han ikke vil snakke med norsk politi, men han kan snakke i en norsk domstol. Politiet har mulighet til å innkalle han til et rettslig avhør, og det vil han møte til. Der vil det også kunne skje en form for offentlighet vil jeg tro, sier Klomsæt.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger