Hopp til innhold

– Skal legge til rette for at eventuell utlevering kan skje raskest mulig

Justisminister Anders Anundsen sier at Norge vil sørge for at mulla Krekar utleveres til Italia så «raskt som praktisk mulig», dersom norsk rett sier ja til begjæringen fra italienske myndigheter.

Justisminister Anders Anundsen Krekar

Justisminister Anders Anundsen kommenterer torsdagens pågripelser av bl.a. mulla Krekar i en aksjon ledet av italiensk politi.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Det foreligger en utleveringsbegjæring fra Italia etter lang tids etterforskning og nært samarbeid med norske myndigheter underveis, sa Anundsen som møtte pressen klokken 13.30 for å diskutere pågripelsen av mulla Krekar og mistanken om terrorplaner mot Norge.

Najmuddin Faraj Ahmad, også kjent som mulla Krekar, ble i natt pågrepet av politiet på fengselscellen. Italienske påtalemyndigheter mener han har ledet et terrornettverk hvor det ble lagt planer om å angripe Norge.

Italienske myndigheter sier at nettverket rundt Krekar planla en kriminell aksjon mot norske myndigheter. Enten i Norge eller ved en norsk ambassade i utlandet.

Artikkelen fortsetter under videoen

Sending med siste om Krekar-saken

PST uttaler seg direkte om pågripelsen av mulla Krekar fra klokken 14.00.

I tillegg til Krekar er to andre personer pågrepet i Norge, mistenkt for å tilhøre nettverket. Italienske myndigheter har begjært alle tre utlevert.

Alle tre vil bli fremstilt for Oslo tingrett i morgen, fredag. Da skal retten ta stilling til utleveringsbegjæringen fra italienske myndigheter.

– Dersom vilkårene for utlevering foreligger, vil vi legge til rette for at det kan skje så raskt som praktisk mulig. Men det må vi komme tilbake til etter domstolenes behandling, sier Anundsen.

– Hvis vilkårene foreligger, er jeg glad for at vi kan bidra til at italienske myndigheter kan gjennomføre en rettssak i Italia.

– Internasjonalt samarbeid

Mulla Krekar skal være leder for 16 andre kurdiske irakere og kosovoalbanere som alle ble arrestert i Europa i en storstilt aksjon.

Justisministeren sier at samarbeidet med italienske myndigheter har fungert godt, og at Norge har vært opptatt av at Italia skal få den informasjonen de ber om på en normal måte.

– Dette er et eksempel på en ganske stor internasjonal fellesoperasjon, som skal ramme det italienske myndigheter mener er et terrornettverk. Det viser viktigheten av et sterkt internasjonalt samarbeid, sier han.

Motsetter seg utlevering

Mulla Krekars forsvarer Brynjar Meling sier til NRK at hans klient vil motsette seg utlevering til Italia. Han sier at Krekar aldri har drevet med terrorplanlegging, og mener utleveringsavtalen med Italia er politisk motivert.

Han reagerer kraftig på at statsminister Erna Solberg sier at norske myndigheter vil samarbeid med Italia om en utlevering.

– Jeg registrerer at en statsminister finner grunn til å uttale seg i en enkeltsak. Det er i seg selv spesielt, særlig når hun også har en rolle som fornærmet i samme sakskompleks. Det viser hvilket politisk press det er, og vi får håpe at domstolene står imot det politiske presset, sier Meling.

AKTUELT NÅ