Hopp til innhold
Mulla Krekar
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Mulla Krekar

Oppsummert

Najmuddin Faraj Ahmad (mulla Krekar) er dømt til 12 års fengsel for terrorplanlegging i Italia. Ifølge dommen ledet han et europeisk terrornettverk kalt Rawti Shax med tilknytning til IS. Krekar ble utlevert fra Norge til Italia 26. mars 2020.

 • Flytter ikke Krekar-rettssak

  Rettssaken om en fryst mulla Krekar-konto blir ikke flyttet fra Bergen til Sør-Rogaland tingrett slik Sandnes Sparebank ønsket.

  PST mener Sandnes Sparebank ikke var raske nok med å fryse en konto med Krekars navn. Banken er uenig og nekter å godta millionboten de fikk.
  På grunn av inhabilitet i retten ble saken flyttet til Bergen, noe Sandnes Sparebank anket. Denne anken har ikke ført fram, slår Gulating lagmannsrett fast.

 • Sandnes Sparebank i retten med Krekar-konto

  Sandnes Sparebank nektet å vedta en millionbot fra PST, og saken skal nå opp for retten i Bergen i mai. Det sier bankens advokat, Gunnar Holm Ringen. Banken fikk bot for ikke å ha stengt en konto som stod i Mulla Krekars navn raskt nok. Kontoen ble brukt til innsamlede penger for advokathjelp til Krekar i Italia. Dette mener PST banken burde stanset raskere enn de faktisk gjorde.

 • Klager Italia til Menneskerettighetsdomstolen

  Mulla Krekar klager Italia inn til Den europeiske menneskerettsdomstolen i Strasbourg.

  Krekar soner for tiden en dom på tolv års fengsel i Italia for terrorplanlegging.

  I klagen står det at Krekar aldri fikk se bevisene mot seg, ikke var til stede i sin egen rettssak for å forsvare seg og aldri fikk snakke med den oppnevnte italienske forsvareren.

  Han klager også på soningsforholdene i Italia.

  – Klagen baserer seg både på den rettslige behandlingen han fikk, altså en krenkelse av hans rettigheter til en rettferdig rettergang og på situasjonen han har levd under i italiensk fengsel etter at han kom dit, sier Krekars advokat Brynjar Meling til NRK.

  – Jeg er overbevist om at vi har et godt rettslig grunnlag og at det foreligger klare brudd på Den europeiske menneskerettskonvensjon. Jeg håper at saken blir prioritert slik at man får en behandling av den i Menneskerettighetsdomstolen, sier Meling.

  Advokat Meling besøkte Krekar i fengselet i Italia for 14 dager siden for å gå gjennom klagen. Dette var deres første møte etter at Krekar ble utlevert til Italia i mars 2020.

  – Han har hatt svært begrenset kontakt med omverdenen. Han har levd i isolasjon, sier Meling som beskriver soningsforholdene i Italia som kummerlige.

  Advokatfirmaet Meling klager også på vegne av Krekars svigersønn som ble dømt i samme terrorsak i Italia.

 • Utsetter rettssaken mellom PST og Sandnes Sparebank om mulla Krekar-konto

  Påtalemyndigheten har i saken mellom PST og Sandnes Sparebank valgt å trekke seg og utsette saken.

  Sandnes Sparebank måtte møte i Sør-Rogaland tingrett etter å ha nektet å vedta en bot på en million kroner fra PST, som mener banken ikke raskt nok stengte en konto i mulla Krekars navn.

  En tidligere ansatt og leder av juridisk avdeling i Sandnes Sparebank våren 2020, er nå ansatt ved domstolen.

  Denne tidligere ansatte er nevnt flere steder i saksdokumentene uten at PST har valgt å avhøre han. Da de ble kjent med at han nå arbeider ved domstolen, bestemte Påtalemyndigheten at de ville knytte skyldkravet også til han.

  Sandnes Sparebank er uenig i utsettelsen fordi de mener den tidligere ansatte ikke har noe med saken å gjøre, og har anket saken inn for lagmannsretten.

 • Krekar-saken endelig avgjort i Italia

  Høyesterett i Italia avviser Krekars anke og terrordommen på 12 års fengsel blir stående. Krekars norske advokat sier de vil klage til Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

  Mulla Krekar i fengslingsmøte i Oslo tingrett i juli 2017

  Krekar-saken endelig avgjort i Italia

  Høyesterett i Italia avviser Krekars anke og terrordommen på 12 års fengsel blir stående. Krekars norske advokat sier de vil klage til Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no