Hopp til innhold

– SiO svært lite fleksible

Student Louisa-Yessenia Stephansen mener Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) er lite løsningsorientert når de lar leiligheten hennes stå tom under oppsigelsestiden. – Det er jo flere tusen i boligkø, sier hun.

Louisa-Yessenia Stephansen

Louisa-Yessenia Stephansen skjønner ikke hvorfor SiO ikke vil overta leiligheten hennes med en gang den blir ledig når mange studenter venter på et sted å bo.

Foto: Andreas Aamodt

Louisa har siden februar leid en av SiOs toroms leiligheter på Carl Berner i Oslo, men denne høsten skal hun flytte inn sammen med kjæresten i en ny leilighet.

Da hun overtok leiligheten på Carl Berner skrev hun kontrakt frem til 31. juli neste år. Det var en standardkontrakt med tre måneders oppsigelse. Mandag tok kontakt med SiO for å si opp leieforholdet, og tilbød samtidig en kortere oppsigelsestid slik at noen i boligkø kunne ta over.

– Jeg er klar over at oppsigelsestiden er tre måneder, og det er helt greit. Men siden flere tusen studenter står uten et sted å bo i Oslo, tilbød jeg å være ute av leiligheten innen 1. september, sier Louisa.

Hun regnet med at SiO ville bli glad for tilbudet, men ble møtt null fleksibilitet.

– De sa at det er kontrakten som gjelder, og jeg opplevde konsulenten som ganske krass og avvisende. Det er helt greit for meg at leiligheten står tom til november, men jeg skjønner ikke at de ikke viser større vilje til å få ned køen av studenter som venter på et sted å bo.

Sittende med to leiligheter

Ida Brøske Kleven

Ida Brøske Kleven skal flytte fra Oslo for å studere i Kristiansand, men SiO ville ikke la henne slippe oppsigelsestiden på hybelen i Oslo.

Foto: Privat

Forrige uke fortalte NRK om Ida Brøske Kleven som en ble sittende på to studentleiligheter da hun måtte bytte studiested.

Hun hadde ikke sagt opp boligen fordi hun trodde hun skulle komme inn på videre studier i Oslo.

Da hun tok kontakt med SiO fikk hun opplyst at det var to måneder oppsigelse.

– Slik systemet er nå, vil det i praksis bli stående flere leiligheter tomme, mens mange fortvilte sjeler leter etter et sted å bo. SiO ville ikke hatt problemer med å finne en ny leietaker så å si med en gang, sa Ida til NRK.

Følger reglementet

Trond Bakke, direktør i SiO bolig

Direktør i SiO bolig Trond Bakke

Foto: SiO

Trond Bakke, direktør i SiO bolig, sa til NRK i forrige uke at alle som opplevde å få beskjed om lang oppsigelsestid, kunne ta kontakt med dem og diskutere en vesentlig kortere oppsigelsestid.

I dag sier han at ikke kjenner til Louisas sak, men at det automatisk genereres et tilbud til den som står øverst på ventelista når et leieforhold sies opp.

– Dersom de aksepterer tilbudet, vil vi ha en bindene kontrakt med leietakeren, sier han.

Bakke opplever fra tid til annen at leiligheter blir stående tomme i en kortere periode fordi leietaker flytter ut før leieperioden er omme. Det normale er at leietakere blir boende kontraktstiden ut.

– I de tilfellene der leietaker ønsker å flytte ut tidligere vil vi forsøke å få den perioden som kort som mulig. Men vi må også huske at de som skal inn ofte sitter i et leieforhold med økonomiske forpliktelser – da er det naturlig konsekvens at leiligheten blir stående tom en periode, sier Bakke.

Han mener dette er et relativt lite problem, men har samtidig forståelse for at det kan se rart ut for dem som skal flytte.

Ikke flytteklare

– Men jeg vil tro at de fleste vil synes det er urimelig at en som sitter i et leieforhold må sitte med dobbel husleie for å ta over leiligheten som blir ledig, sier Bakke og legger til at av de 3400 som står på venteliste er det mange som ikke akkurat står med kofferten ferdig pakket, men har et leieforhold som må avvikles før de kan flytte.

– Men kunne ikke Louisas leilighet gått til noen som hadde pakket ferdig kofferten?

– Det er to grunner til at det ikke er så lett. Det genereres et tilbud umiddelbart etter at oppsigelsen kommer, og dersom det aksepteres er leiligheten allerede utleid.

– Samtidig har vi et tildelingsreglement å forholde oss til som rangerer søkerne ut ifra kriterier som studentene selv har bestemt. Det er ikke sånn at det er førstemann til mølla som får boliger, og i hvert fall ikke familieboliger.

Har konsulentene deres for å mye å gjøre nå?

– Det er helt opplagt at vi er inne i den mest hektiske perioden i løpet av året, og jeg håper de opptrer profesjonelt og vennlig, sier Bakke.

AKTUELT NÅ