Hopp til innhold

– Politikerne skaper selv misnøye

En del av misnøyen rundt eldreomsorgen i Norge, er på grunn av forventningene som politikerne selv skaper, tror NRKs politiske kommentator Magnus Takvam.

Magnus Takvam

Eldreomsorg er viktig og blir stadig viktigere etter hvert som Norge for flere og flere eldre. Så hvem skal vi tro på i debatten? NRKs politiske kommentator Magnus Takvam forsøker å svare.

Lovnadene sitter løst foran lokalvalget 12. september.

Alle som trenger det skal få plass på sykehjem innen 2015, har regjeringen forpliktet seg til i sin verdighetsgaranti. I valgkampen har de fått kritikk for at mange som ikke trenger det, får plass på sykehjem.

– Frp må selv ta skylden i Oslo

Foran den store eldreomsorgsdebatten i Stavanger i kveld, møttes Aps Libe Rieber-Mohn og Frps Carl I. Hagen til debatt om eldreomsorgen i Oslo. Rieber-Mohn mener at Frp selv må ta ansvar for eldreomsorgen der.

– Det er en utfordring at Frp i debatt etter debatt enten skylder på de røde bydelene eller på regjeringen. Men det er Frp som sitter med Oslos eldrebyråd og som har makten her, sier Rieber-Mohn.

Se debatt om eldreomsorg i Nett-tv og delta i debatten klokka 21.30

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Frp har ofte kommet med systemkritikk av eldreomsorgen, og Carl I. Hagen ønsker at makten og pengene rundt Oslos eldreomsorg skal samles.

– I Oslo må eldrebyråden ta over hele eldreomsorgsbudsjettet, slik at vi kan øremerke penger til denne omsorgen, mener Hagen.

Video Libe Rieber-Mohn og Carl I. Hagen

Libe Rieber-Mohn og Carl I. Hagen møttes til debatt om eldreomsorgen i Oslo i mandagens Dagsnytt 18.

Ifølge Hagen prioriterer ikke bydelsutvalgene dette området godt nok. Ti av oslobydelene styres av rødgrønne partier, mens fem styres av borgerlige. Derfor ønsker Hagen at byrådet skal ta over styringen av eldreomsorgen i Oslo.

Og på samme måte mener Hagen at regjeringen burde ta ansvar når de ser at kommunene i Norge ikke gir nok penger til eldreomsorgen.

Rieber-Mohn mener at Frp nå har hatt åtte år på seg til å gjøre denne endringen, og sier at det i løpet av denne tiden har blitt 400 færre sykehjemsplasser i hovedstaden.

– År for år har bydelene fått kuttet i sine bevilgninger. Og det blir jo ikke bedre eldreomsorg av mindre penger, sier Rieber-Mohn.

AKTUELT NÅ