– NM i ansvarsfraskrivelse

Helseministeren har ingen planer om å trekke seg etter sykehusskandalen ved Ahus. I motsetning til kritikere mener hun at sykehusdriften har vært forsvarlig.

Anne-Grete Strøm-Erichsen

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen under Debatten torsdag kveld. Der måtte hun svare på kritikken rundt sykehusskandalen ved Akershus universitetssykehus (Ahus).

Foto: NRK

Anne-Grete Strøm-Erichsen har fått haglende kritikk etter skandalen ved Akershus universitetssykehus (Ahus). Dette var tema under Debatten på NRK i kveld.

En av de som var mest på hugget i debattpanelet torsdag var Siv Jensen (Frp). Hun gjorde det klart at statsminister Jens Stoltenberg bør skaffe seg en ny helseminister.

Siv Jensen

Frp-leder Siv Jensen under Debatten torsdag kveld.

Foto: NRK

– Vi ser et norgesmesterskap i ansvarsfraskrivelse. Jeg tror statsministeren gjør klokt i å ta inn en litt mer offensiv helseminister, sier Jensen.

Helseministeren sier at hun tar saken svært alvorlig, men at hun ikke vurderer å trekke seg.

– Spørsmålet om å trekke seg er en avsporing i denne debatten, sier Strøm-Erichsen.

– 13 unaturlige dødsfall, er det vanlig?

Fra årsskiftet i fjor fikk Akershus universitetssykehus overført ansvar for 160.000 nye pasienter, samtidig som sykehuset manglet rundt 550 ansatte innen helsepersonell.

Fylkesmannen i Oslo og Akershus har i en gransking konkludert med at sykehuset ble drevet uforsvarlig fra januar til september i 2011, og at 13 unaturlige dødsfall og 20 pasientskader må sees i sammenheng med dette.

Jensen ønsker en uavhengig kommisjon som skal granske det som har skjedd ved Ahus, men helseministeren mener det er unødvendig.

– Jeg mener at det ikke er nødvendig å opprette en kommisjon. Vi må være klar over hvorfor dette kommer frem. Skadene har ikke plutselig oppstått, men de kommer frem fordi vi er mer åpne om hva som skjer på norske sykehus, enn tidligere, sier Strøm-Erichsen.

– Men sier du at 13 etterforskninger av unaturlige dødsfall er helt vanlig ved et norsk sykehus?

– Jeg vil ikke at noen skal dø unødvendig. Jeg mener at vi må jobbe intenst med å unngå det. Det som er vanskelig å forstå er at ved unaturlige dødsfall registreres det også dødsfall man ikke kan gjøre noe med, eldre kan for eksempel få en behandling som de ikke tåler, sier helseministeren.

– Driften har vært forsvarlig

Hulda Gunnlaugsdottir, administrerende direktør ved Ahus

Adm. dir. Hulda Gunnlaugsdottir på Akershus Universitetssykehus (Ahus).

Foto: NRK

Debatten går ut på hvem har ansvaret for underbemanningen og feilbehandlingen ved Ahus.

Til tross for at avsløringene om at tre av de 13 unaturlige dødsfallene knyttes til bemanningssituasjonen, står Ahus-ledelsen fast på at driften har vært forsvarlig.

– Det var en svært krevende periode, men driften har vært forsvarlig. Vi har ikke noen flere hendelser i 2011 i forhold til 2010. Disse hendelsene er uønskede hendelser som på alle andre sykehus, sier Hulda Gunnlaugsdottir, administrerende direktør ved Ahus.

For seks dager siden trakk nestleder i styret ved Ahus, Leif Frode Onarheim seg fra vervet som nestleder. Han sa han ikke kunne leve med at pasienter mistet livet eller fått varige skader på grunn av lav bemanning.

Norsk pasientskadeerstatning (NPE) har mottatt krav fra 87 pasienter om erstatning på grunn av skader de ble påført ved Akershus universitetssykehus i fjor. Fylkeslegens endelige rapport om situasjonen ved Ahus kommer fredag formiddag.

SISTE NYTT

Siste meldinger