NRK Meny
Normal

– Nå kan norsk økonomi snart friskmeldes

Det går bedre for norsk økonomi: Bunnen er nådd, oljeprisen vil fortsette å stige og kronekursen kan bli enda sterkere. Men arbeidsledigheten vil holde seg stabil, fastslår Nordeas økonomer.

Kjetil Olsen

Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea mener bunnen er nådd og at norsk økonomi er på bedringens vei.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

I Nordeas makroøkonomiske rapport Nordea Economic Outlook, som ble publisert torsdag, anslår økonomene i Nordea at det ikke kommer nye rentekutt fra Norges Bank.

– Oljetunge næringer vil slite også neste år, men effektene av rentekuttene, den svake krona og den offentlige pengebruken er langt fra uttømt. Vi regner med en viss kronestyrking framover, men ikke nok til å true oppgangen. Så lenge økonomien er i bedring, vil Norges Bank neppe fyre opp under et brennhett boligmarked med ytterligere rentekutt, sier sjeføkonom Kjetil Olsen.

– Vi har bunnen i det langsiktige rentenivået bak oss, og det skal videre opp de neste årene, sier Olsen.

Antar at fallet vil avta

Nordea-analytikerne fastslår at et kraftig fall i oljeinvesteringene har gitt svak vekst i fastlandsøkonomien de siste årene. Det antas at fallet vil avta noe det neste året, men nedgangen ser likevel ut til å bli større enn analytikerne så for seg tidligere.

Erik Bruce, Nordea

Senioranalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.

Foto: Nordea Bank

– Oljeprisen har halvert seg, men likevel har ikke den norske økonomien falt, hvorfor det?

– Vi har satt ned rentene som har gitt fart på boligbygging, og det har gitt bedre inntekter for forbrukerne enn man kunne frykte. Vi har fått en svak krone og det bedrer konkurranseevnen og muligheten til å ekspandere for en del eksportbedrifter. Reiseliv går veldig bra for øyeblikket, det er billig for utlendinger å komme til Norge, sier sjefsanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.

– Vi har hatt noen støtdempere som har gjort at norsk økonomi har tålt nedgangen i oljevirksomheten mye bedre, sier han.

– Boligbyggingen er den nye oljen

I rapporten pekes det på at det lave rentenivået har gitt mer stimulans til boligmarkedet enn ventet. Mens boligbyggingen er på full fart oppover, ser også byggingen av næringsbygg ut til å øke.

– Nå skal det ansettes like mange til boligbygging som folk som skal sies opp fra oljenæringen, sier Bruce.

Han sier at boligbyggingen vokser så kraftig at det bidrar positivt til veksten i norsk økonomi, like mye som oljeinvesteringsfallet bidrar negativt.

Mens toppen er nådd for arbeidsledigheten, vil lave renter og en mer dempet inflasjon bidra til grei forbruksvekst de neste årene, mener Nordeas økonomer.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger