NRK Meny
Normal

– Skadeomfanget ligner store naturkatastrofer

Terrorangrepet mot Regjeringskvartalet kan i skadeomfang sammenlignes med et jordskjelv som måler opp mot åtte på Richters skala, ifølge takstmann.

I Regjeringskvartalet etter terrorangrepet.

Ødeleggelsene på Regjeringskvartalet etter terroraksjonen 22. juli er enorme. Kan sammenlignes med store naturkatastrofer, mener takstmann.

Foto: Andersen, Aleksander / Scanpix

Ifølge president i Norges TakseringsForbund, Ole Øyvind Moen, kan skadene etter terrorangrepet mot Regjeringskvartalet sammenlignes med en større naturkatastrofe.

Han tror bombingen av Regjeringskvartalet og de massive ødeleggelsene i området, i skadeomfang, kan sammenlignes med et jordskjelv som måler omtrent sju eller åtte på Richters skala.

Jordskjelvet som utløste tsunamien i Japan i mars i år hadde en styrke på 8,9.

– Det blir sagt at hvis bygninger skal få skader av rystelser så skjer det når man har skjelv som måler ca. fem og oppover på Richters skala. Skadeomfanget etter terrorangrepet ville kanskje ha tilsvart en styrke opp mot åtte, sier Moen til NRK.no.

Han understreker at dette ikke er fakta, men spekuleringer fra hans side.

Sammenligner med storstormen i 92

Moen er hovedkoordinator for katastrofeområdet Østlandet. Han har erfaring som takstmann fra større norske naturkatastrofer.

– Skadene fra terrorangrepet kan sammenlignes med en naturkatastrofe fordi skadene skjer i løpet av kort tid og omfanget er stort. Det blir en kaotisk situasjon med mange menneskelige tragedier, noe vi også ser etter naturkatastrofer, sier Moen.

I 1992 opplevde Vestlandet en av de verste stormene på mange år. Her ble det registrert 34.000 skader. Skadeutbetalingene fra denne stormen ville i dag vært på omtrent 1,8 milliarder kroner, mener Moen.

Ifølge Aftenposten.no ble 59.600 kvadratmeter i Regjeringskvartalet totalskadet etter bombingen 22. juli. Bare skadeomfanget av disse ødeleggelsene vil kunne komme opp i samme pris som stormen i 1992.

– Hvis man multipliserer 30.000 kroner, kanskje mer, med antall kvadratmeter som er ødelagt i Regjeringskvartalet, vil man få en sum på rundt 1,5 opp mot to milliarder kroner. Det er et veldig stort omfang, sier takstmannen.

– I tillegg er skadene påført bygninger som ligger i Oslos finere strøk. Det rammer på verst tenkelig sted, og konekvensene blir store.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Statsminister Jens Stoltenberg ser på skadene i regjeringskvartalet i Oslo

Statsminister, Jens Stoltenberg, på plass for å se på skadeomfanget.

Foto: CATHAL MCNAUGHTON / Reuters

– Det kan gå galt med virksomheter

Ifølge Oslo Handelsstands Forening, som representerer mange butikker i Oslo, er rundt 1 000 butikker og serveringssteder direkte rammet av bomben. De har også uttalt at de forventer at noen vil gå konkurs som følge av ødelagte lokaler og varer, samt kundemangel i de avsperrede områdene.

Moen er enig i at noen av virksomhetene kan få det tøft.

– Bedriftene som er rammet vil få avbrudd i virksomheten. Det er vanlig å forsikre seg mot avbruddstap, men bombingen rammer på mange plan. Man mister både omsetning og inntekter, mens noen må leie seg inn i nye kontorer. Det totale regnestykket vil bli så stort at det nesten ikke er mulig å forutsi, sier han.

Likevel tror takstmannen at det er staten som vil få den største økonomiske belastningen.

– Med tanke på Regjeringskvartalet tror jeg kostnadene vil ramme staten hardest. Alt avhenger av den forsikringsmessige biten, men staten er rammet hardt økonomisk, sier Moen.

– Vil ta lang tid

Rundt 1000 ansatte i departementene er fortsatt uten kontor. Moen tror det vil ta lang tid før man har skaffet seg en oversikt over skadeomfanget.

– Dette kommer til å ta måneder. Kanskje må man bruke høsten for å skaffe seg en oversikt over omfanget.

Han påpeker at takstmennene vil få en tøff jobb. Mange undersøkelser må til for å vurdere om bygningene kan stå, eller om de må rives.

– Noen ganger er det rimeligere å rive enn å bygge nytt, men hvilke konsekvenser det fører med seg å rive et slikt bygg, er også noe som må tas i betraktning, sier Moen.

Video Terror: Overvåkningsvideo fra Vita-butikk

VIDEO: Se overvåkningsvideo fra Vita-butikk i det bomben går av.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger