NRK Meny
Normal

– Det var en helt jævlig følelse

AUF-leder Eskil Pedersen sier at han trodde hele landet var under angrep da Anders Behring Breivik begynte å skyte på Utøya. Generalsekretær Tonje Brenna spilte død for å overleve.

Eskil Pedersen

Eskil Pedersen forteller at han trodde hele Norge var under angrep da Anders Behring Breivik begynte å skyte på Utøya, ikledd politiunform.

Foto: Hakon Mosvold Larsen / Afp

I et åpenhjertig intervju med TV2 forteller av de overlevende AUF-medlemmene fra Utøya om hvordan de opplevde fredag 22. juli.

– Jeg trodde hele landet var under angrep. Jeg tenkte at det var en maktovertakelse hvor politiet var involvert, sier AUF leder Eskil Pedersen til TV2.

Han var en av første som klarte å komme seg fra Utøya. Sammen med flere andre flyktet han fra Anders Behring Breivik i samme båt som hadde fraktet massedrapsmannen til øya.

– Vi så ingen i nærheten av båten da vi kjørte fra land. Det var vi sikre på, sier Pedersen i TV2s dokumentar.

Pedersen reddet trolig livet ved å ligge flatt på dørken i båten «Thorbjørn», som fraktet ham og flere andre vekk fra massakren som utspilte seg på øya.

– Kunne ikke stole på noen

Da Behring Breivik gikk i land på Utøya, var han ikledd politiuniform. Etter å ha presentert seg som politi og fortalt at han skulle utføre en rutinekontroll på øya etter bombeangrepet mot Regjeringskvartalet i Oslo, begynte han å skyte mot deltakerne.

Pedersen beskriver også følelsen han ble rammet av da han så at drapsmannen var ikledd politiuniform.

– Jeg kunne ikke stole på noen, noe som var en helt jævlig følelse, sier Pedersen til TV2, som forteller at han mange hadde problemer med å stole på politiet, selv etter at han hadde kommet i land.

Overlevende Utøya

Mari Aaby West (f.v.), Åsmund Aukrust, Eskil Pedersen og Tonje Brenna minnes de som ble drept på Utøya under en minneseremoni i regi av AUF 29. juli.

Foto: Emilio Morenatti / Ap

Spilte død for å overleve

I dokumentaren «Fire fortellinger fra Utøya» forteller generalsekretær Tonje Brenna at hun og en gruppe på om lag 20 personer overlevde ved å spille døde.

– Jeg opplever noe av det mange andre også forteller om, som er fryktelig dårlig samvittighet over å ha overlevd. Man tenker på om det var andre ting man kunne ha gjort, sier Brenna til TV2.

– Men jeg tror det alle har kommet frem til, er at det ikke var noe mer man kunne ha gjort. På Utøya handlet det bare om å redde seg selv, sier Brenna.

Hun forteller også at Behring Breivik skal ha ledd høyt og rått for hvert skudd han tok.

– Når vi hørte at han traff folk, og de gikk i bakken, så lo han. Han ropte «yes», «hurra», og «yes, blink», forteller Brenna.

Gjemte seg i telt

Nestleder Åsmund Aukrust forteller at han låste seg inn i et telt for å slippe unna drapsmannen. Bare tilfeldigheter gjorde at han ikke ble funnet.

– Jeg løper over teltleieren, men den er veldig stor. Halvveis over så tenker jeg at jeg ikke rekker over. Hvis han kommer nå, så ser han meg bakfra og da dør jeg. Da hoppet jeg inn i et lite telt, et helt tilfeldig telt, og bestemte meg for å ligge der til politiet kom, forteller Aukrust.

Sentralstyremedlem Mari Aaby West forteller i dokumentaren at hun flyktet rundt øya for å komme seg unna Behring Breivik. Deretter svømte hun i sikkerhet.

– Det står folk i båten og veiver med hendene, og roper at jeg skal komme om bord. I mitt hode var det ikke trygt. I de tre sekundene jeg rakk å tenke på det så tenkte jeg at han skal av øya igjen, og i båten er det siste stedet jeg skal være, sier West til TV2.

69 personer ble drept og mange hardt skadd under Anders Behring Breiviks massakre på Utøya 22. juli.

I tillegg ble åtte personer drept av bilbomben som gikk av i Regjeringskvartalet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger