Hopp til innhold

– Hadde med seg walkie-talkie under terrorangrepene

POLITIHUSET (NRK.no) Anders Behring Breivik har i dagens politiavhør forklart at han hadde med seg en walkie-talkie da han gjennomførte terroraksjonene 22. juli. Dermed kan han ha lyttet til politets kommunikasjon på Utøya.

Geir Lippestad

Geir Lippestad sier til NRK at Anders Behring Breivik hevder han var alene om terroraksjone, og han ikke ønsker å trekke inn andre.

Foto: NRK

Anders Behring Breivik har sittet i lange og omfattende avhør på Politihuset på Grønland i dag, det fjerde etter at han ble pågrepet på Utøya 22. juli.

I dagens avhør har politiet forsøkt å få den terrorsiktede til å snakke om eventuelle medhjelpere.

– De har fortsatt å «bore» på det om han var alene. Han sier at han var alene, men sier også at han ikke vil trekke inn andre, sier Behring Breiviks advokat Geir Lippestad til NRK.

Under gårsdagens avhør forklarte skal Behring Breivik ha sagt at han fikk hjelp til å skaffe utstyr av personer i utlandet, uten at han ville si noe om deres identitet.

I dagens avhør fortalte Behring Breivik også at han hadde med seg en walkie-talkie som han brukte 22. juli.

– Han sier at han hadde med seg en walkie-talkie, men han vil ikke si hvor han brukte den, eller hvor den er nå, sier Lippestad.

Kan ha lyttet på politiets samband

En walkie-talkie er bærbart radiosett for kortdistansekommunikasjon bestående av radiosender og mottaker.

Ifølge Direktoratet for nødkommunikasjon er det en kjent sak at kriminelle andre som er nysgjerrige på politiets arbeid lytter på politisambandet.

For å unngå dette har det flere steder i landet blitt innført et lukket nødnett for politiet. I Oslo gikk man over til å bruke det nye avlyttingssikre sambandet, eller nødnettet fra våren 2010.

Men i Nordre-Buskerud politidistrikt har man ikke tilgang til det nye nødnettet. Dette førte til at all kommunikasjon i den akutte fasen etter skytingen på Utøya måtte foregå ved hjelp av det gamle analoge nødnettet, noe som blant annet førte til at politiet måtte bruke faks under redningsarbeidet.

Dermed kan det ha vært mulig for Anders Behring Breivik å lytte til politiets kommunikasjon mens han begikk sine ugjerninger.

– Det er riktig at Nordre-Buskerud er utenfor det nye nødnettet. Det er et åpent samband som er ukryptert. Det er mulig å lytte til dette sambandet, dersom man har en walkie-talkie som er stilt inn på riktig frekvens i det baseområdet man er i, sier prosjektleder Lars Erik Tandsæther i Politiets Data- og Materielltjeneste (PDMT).

Tandsæther presiserer at han ikke kan svare på om Anders Behring Breivik har lyttet til politiets kommunikasjon, men bekrefter at det teknisk sett er mulig.

– Man må ha en viss kunnskap om dekningsgrad og denslags, det er mulig, men det krever litt teknisk innsikt og lokalkunnskap. Det kan også være flere basestasjoner i samme område, sier Tandsæther.

Det har ikke lyktes NRK å komme i kontakt med noen i politets etterforskningsenhet som kan bekrefte om Behring Breivik lyttet til politiets kommunikasjon.

Hadde med seg iPod

Under dagens avhør ble det også bekreftet at den terrorsiktede hadde med seg en iPod med musikk til Utøya, der han skjøt og drepte 69 mennesker. Dette ifølge den siktedes advokat, Geir Lippestad.

Gårsdagens avhør var det første som av politiet ble karakterisert som konfronterende, etter at man i de foregående avhørene har latt Behring Breivik forklare seg fritt.

Dette innebærer at den siktede blir stilt flere spørsmål, uten at Lippestad i går ville si at tonen var «ubehagelig».

Det er i all hovedsak den konfronterende linjen som kommer til å bli brukt i avhørene av Anders Behring Breivik fremover.

Terrorsiktede Anders Behring Breivik på vei fra retten til politihuset

Terrosiktede Anders Behring Breivik på vei fra retten til politihuset 25. juli.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen / SCANPIX

Tre personer tilstede

Ifølge VG skjer avhørene i egne videoavhørsrom, som er lyse og små, og uten vinduer.

Politiets avhører, siktede og forsvarer er de eneste som er tilstede i selve avhørsrommet, men lyd og video overføres til et annet rom hvor flere etterforskere, politiadvokater og teknikere følger med på en TV-skjerm.

Her befinner det seg også en «reserveavhører», som følger med på alle avhørene, klar til å steppe inn ved sykdom, andre uforutsette situasjoner, eller hvis kjemien med siktede blir dårlig.

Behring Breivik skal ikke ha vist noen tegn til anger, glede eller sinne i de foregående avhørene.

– Det er ingen spørsmål som har påvirket han mer enn andre, sa forsvarer Lippestad etter gårsdagens avhør.

– Synes tiden i isolat er tung

I gårsdagens avhør snakket Behring Breivik blant annet om sin omfattende reisevirksomhet i forkant av terrorangrepene 22. juli.

På disse reisene skal den siktede ha møtt flere personer, og ifølge Lippestad skal enkelte av disse ha hjulpet Behring Breivik med å skaffe utstyr til terroraksjonen.

Behring Breivik ønsker derimot ikke å si noe om hvem disse personene er. Han nektet også å snakke om andre medhjelpere i Norge, eller i utlandet.

Under gårsdagens avhør kom det også frem at Behring Breivik opplver tiden på isolat i fengselet som «tung».

Video Bilen med Anders Behring Breivik ankommer politihuset for avhør, 29. juli 2011

Bilen med Anders Behring Breivik ankommer politihuset for avhør 29. juli.

Foto: NRK

Egen «Terrorenhet»

Samtidig som avhørene av terrorsiktede Anders Behring Breivik fortsetter med full styrke, jobber over hundre politifolk for fullt med å kartegge spor og informasjon fra andre kilder.

Politifolkene er fordelt på 22 spesialgrupper som har ansvar for å håndtere den svært omfattende saken.

Gruppene har fått samlenavnet «Terrorenheten» og er en ny helt ny avdeling i vold- og sedelighetsseksjonen.

Seksjonen ledes av tidligere etterforskningsleder av seksjon for organisert kriminalitet , John Roger Lund.

«Terrorenheten» består av over 100 politifolk, og vil være operativ i minst ett år, ifølge politiet.

Fjordmann avhørt i dag

Også Anders Behring Breiviks idol, bloggeren Fjordman, ble avhørt av politiet på politihuset i Oslo i dag .

Fjordman har tidligere sagt til NRK at han ønsker å hjelpe politiet dersom han kan bidra til å belyse terrorhandlingene 22. juli.

– Vi ønsker ikke å gå i detalj på hva han sa, men han hadde status som vitne og vi fikk en lang og grei forklaring fra ham på de spørsmålene vi hadde, sa politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby til NRK tidligere i dag.

AKTUELT NÅ