Hopp til innhold

– Krekar må ta avstand fra IS om han ønsker å dra hjem

I Kurdistan er det knyttet stor spenning til hvordan Krekar vil stille seg til IS etter løslatelsen. – Totalt uakseptabelt å inngå en avtale om utlevering om han støtter dem, mener eksperter.

Mulla Krekar og bror Khalid Faraj Ahmad

Mulla Krekar og broren Khalid Faraj Ahmad (t.v.) utenfor Kongsvinger fengsel etter at han ble løslatt søndag morgen. Broren skal ha vært i Kurdistan for å få i stand en avtale som gjør at Krekar trygt kan reise til Kurdistan igjen, men så langt har denne ikke kommet på plass.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

NRK skrev tidligere mandag om at broren til mulla Krekar, ifølge kurdiske medier, har aktivt jobbet med å få i stand en avtale som vil garantere at Krekar vil kunne returnere til Kurdistan uten å bli stilt for retten.

Rizgar Mousa

Rizgar Mousa mener det er flere spørsmål som må på plass før mulla Krekar får en eventuell garanti om at det er trygt å dra tilbake til Kurdistan. Et av disse spørsmålene er han stilling til IS.

Foto: Privat / NRK

NRK vet også at andre i Krekars omgangskrets har vært i Kurdistan for å snakke med kurdiske myndigheter de siste årene.

Spent på IS-svar

Rizgar Mousa har bakgrunn fra Kurdistan, og har studert statsvitenskap i Norge. Han kjenner forholdene i Kurdistan godt, og har også fulgt situasjonen rundt mulla Krekar tett de siste årene.

Ifølge ham er problemet til Krekar og dem som taler hans sak, at mullaen har vært kritisk mot de fleste partiene i Kurdistan tidligere.

– Det er kun islamistiske partier som ønsker ham velkommen. Om han endrer sitt syn, og aksepterer systemet i Kurdistan, vil regjeringen kanskje være mer positive, sier han.

Erfan Tarin

Erfan Tarin tror utsiktene for at mulla Krekar returnerer til Kurdistan per dags dato er veldig dårlige. Han tror ikke brorens forhandlinger vil gi resultat.

Foto: Privat / NRK

Spesielt er interessen stor for hvordan Krekar vil stille seg i forhold til terrororganisasjonen IS.

– Det er noe man venter veldig på her nå. Hvis han sier han støtter IS, blir det totalt uakseptabelt å inngå en avtale om utlevering - til og med for de islamistiske partiene, sier Mousa.

– Ikke villig til å ofre så mye

Den kurdiske statsviteren Erfan Tarin mener at utsiktene for at mulla Krekar returnerer til Kurdistan per dags dato er veldig dårlige. Tarin har en mastergrad i Statsvitenskap ved universitet i Oslo, og har fulgt miljøet rundt mulla Krekar i flere år.

Lars Gule

Det er ikke sikkert hans grunnleggende teologiske holdninger er endret, men Krekar er pragmatisk nok til å kunne ta avstand fra IS om det trengs, mener Lars Gule.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Han er ikke sikker på at Krekar vil ta avstand fra IS så lett.

– Krekar må ta avstand fra mye, for eksempel det hans egen organisasjon sto for. De var også brutale som IS. Jeg tror at han vil miste mye respekt og ansikt blant sine tilhengere om han tar avstand fra IS, sier han til NRK.

– Han er ikke villig til å ofre så mye, og jeg tror han vil holde den kursen han har valgt her i Norge.

Islamforsker Lars Gule er derimot uenig, og mener at Krekar ikke vil ha noen problemer med å ta avstand fra IS – av praktiske årsaker i alle fall.

– Jeg tror at mulla Krekar er så pragmatisk og orientert mot Kurdistan at han ikke har noen problemer med å ta avstand fra IS, om det er det som skal til for å få den beskyttelsen han trenger i Nord-Irak, sier han.

AKTUELT NÅ