Hopp til innhold

– Jenteforsvaret burde fått nei

Audun Lysbakken angrer på at han ikke hørte på sitt eget embetsverk som advarte ham mot å gi penger til et feministisk selvforsvarskurs i SU-regi.

Audun Lysbakken

Inkluderingsminister Audun Lysbakken.

Foto: Siv Sandvik / NRK

– Det var en planløs og forhastet prosess, sa likestillingsministeren under en pressekonferanse onsdag formiddag.

Nekter politisk korrupsjon

Statsråd Lysbakken redegjorde i formiddag for utbetaling av 154.000 kroner til Jenteforsvaret før jul. På samme tid sendte han over en ny redegjørelse til kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget.

Men ministeren avviser at bevilgningene ble delt ut i den hensikt å gi én organisasjon en fordel.

– Hvis vi hadde tenkt kreativt og noen hadde planlagt at disse pengene skulle gå i en bestemt retning, hadde det blitt gjort på en helt annen måte, sier Lysbakken til NRK.no.

Han har tidligere innrømmet at Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet (BLD) brøt regelverket da organisasjonen Jenteforsvaret, som har sitt utspring i SU, fikk selvforsvarspenger uten at noen andre fikk vite at de kunne søke.

– Rakk ikke anbud

Pengene var satt av på statsbudsjettet for 2011, men Lysbakken sier terrorangrepene 22. juli og valgkamparbeid førte til at departementet ikke fikk tid til å sette midler til selvforsvarskurs ut på anbud.

Derfor bestemte de seg for å gi direkte tilskudd i stedet. Men slike tilskudd kan kun gis dersom departementet har god nok oversikt over mulige søkere.

– Og kjernen i denne saken er at denne jobben ikke ble gjort i henhold til regelverket, sier Lysbakken til NRK.no.

«Uklokt»

I dag medga han også at det var «uklokt» av dem å gi penger til Jenteforsvaret som har sitt utspring i SU, SVs ungdomsparti.

– Det er aldri klokt å gjøre ting som gjør at man får spørsmål om man er for nære, sier Lysbakken.

Han fortsetter;

– Forholdet ble oppfattet for nært og det har gitt grunnlag for kritiske spørsmål som vi burde ha beskyttet oss og Jenteforsvaret mot. I tillegg til det vet vi at vi ikke var påpasselige nok med at regelverket. Derfor hadde det vært klokere å ikke gjennomføre denne tildelingen, forteller Lysbakken.

– God oversikt

Dokumentene ministeren gjorde tilgjengelig for pressen i dag viser også at embetsverket advarte mot de tette båndene, men politisk ledelse valgte å overse advarselen.

– Vi mente at vi hadde god oversikt over miljøene som kunne tilby kunnskapene som vi var ute etter. Det hadde vi ikke, forklarer Lysbakken.

AKTUELT NÅ