NRK Meny
Normal

– Jenteforsvaret burde fått nei

Audun Lysbakken angrer på at han ikke hørte på sitt eget embetsverk som advarte ham mot å gi penger til et feministisk selvforsvarskurs i SU-regi.

Audun Lysbakken

Inkluderingsminister Audun Lysbakken.

Foto: Siv Sandvik / NRK

– Det var en planløs og forhastet prosess, sa likestillingsministeren under en pressekonferanse onsdag formiddag.

Nekter politisk korrupsjon

Statsråd Lysbakken redegjorde i formiddag for utbetaling av 154.000 kroner til Jenteforsvaret før jul. På samme tid sendte han over en ny redegjørelse til kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget.

Men ministeren avviser at bevilgningene ble delt ut i den hensikt å gi én organisasjon en fordel.

– Hvis vi hadde tenkt kreativt og noen hadde planlagt at disse pengene skulle gå i en bestemt retning, hadde det blitt gjort på en helt annen måte, sier Lysbakken til NRK.no.

Han har tidligere innrømmet at Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet (BLD) brøt regelverket da organisasjonen Jenteforsvaret, som har sitt utspring i SU, fikk selvforsvarspenger uten at noen andre fikk vite at de kunne søke.

– Rakk ikke anbud

Pengene var satt av på statsbudsjettet for 2011, men Lysbakken sier terrorangrepene 22. juli og valgkamparbeid førte til at departementet ikke fikk tid til å sette midler til selvforsvarskurs ut på anbud.

Derfor bestemte de seg for å gi direkte tilskudd i stedet. Men slike tilskudd kan kun gis dersom departementet har god nok oversikt over mulige søkere.

– Og kjernen i denne saken er at denne jobben ikke ble gjort i henhold til regelverket, sier Lysbakken til NRK.no.

«Uklokt»

I dag medga han også at det var «uklokt» av dem å gi penger til Jenteforsvaret som har sitt utspring i SU, SVs ungdomsparti.

– Det er aldri klokt å gjøre ting som gjør at man får spørsmål om man er for nære, sier Lysbakken.

Han fortsetter;

– Forholdet ble oppfattet for nært og det har gitt grunnlag for kritiske spørsmål som vi burde ha beskyttet oss og Jenteforsvaret mot. I tillegg til det vet vi at vi ikke var påpasselige nok med at regelverket. Derfor hadde det vært klokere å ikke gjennomføre denne tildelingen, forteller Lysbakken.

– God oversikt

Dokumentene ministeren gjorde tilgjengelig for pressen i dag viser også at embetsverket advarte mot de tette båndene, men politisk ledelse valgte å overse advarselen.

– Vi mente at vi hadde god oversikt over miljøene som kunne tilby kunnskapene som vi var ute etter. Det hadde vi ikke, forklarer Lysbakken.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger