– Ingenting kan overbevise meg om at det er trygt å sende folk hit nå

Samme hva UDI eller regjeringa sier må retur av ungdommer til Afghanistan stoppes, mener lokallagsleder i Ap - selv om partiet hennes i dag krevde svar fra regjeringa.

Afghanistan, Kabul, 07.11

Ferske bilder fra Kabul viser sikkerhetsstyrker på oppdrag i Kabul etter et dødelig angrep på en TV-stasjon i Afghanistans hovedstad i dag. Ap-politiker Gulbrandsen mener angrepet er et eksempel på at landet ikke er trygt.

Foto: Massoud Hossaini / AP

Tirsdag stemte Arbeiderpartiet, og resten av opposisjonen på Stortinget, for et SV-forslag om å hastebehandle spørsmålet om stans i returer av ungdommer til Afghanistan.

Opposisjon krever samtidig at statsrådene for utenriks- og innvandringspolitikken skal gi en redegjørelse i Stortinget før de vil «realitetsbehandle» forslag om returstans.

– De har tilgang til kunnskap som vi ikke sitter med på Stortinget, sier Aps innvandringspolitiske talsperson Rigmor Aasrud tirsdag.

Aps bestemte seg tirsdag morgen for å kreve et svar, ifølge VG som først omtalte saken.

Trude Tevik Gulbrandsen

Trude Tevik Gulbrandsen, leder i Orkdal Ap, mener ungdommene med midlertidig opphold som skal sendes til Afghanistan i høst må få sine asylsøknader vurdert på nytt.

Foto: Privat

En partifelle av Aasrud i Sør-Trøndelag mener derimot at det ikke mangler på kunnskap for å vurdere sikkerhetssituasjonen i Afghanistan.

– Ingenting kan overbevise meg om at det er trygt å sende ungdommer dit, ikke nå, sier Trude Tevik Gulbrandsen, leder i Orkdal Ap, etter stortingsvedtaket tirsdag.

Hun er blant Ap-politikerne som, via et debattinnlegg der hun kritiserer eget parti, har bidratt til et internt opprør i Arbeiderpartiet mot utsendingene.

Ap-lag i landets tre største byer og tidligere statsråder har også gått mot eget parti i saken om de såkalte oktoberbarna, melder VG.

Frp: «Trygt nok»

Redegjørelsen fra statsrådene kommer i morgen onsdag – med en påfølgende debatt, melder NTB. På grunn av Stortingets regler og program kan det ligge an til at saken først behandles tirsdag neste uke, ifølge nyhetsbyrået.

Gulbrandsen er spent på hva stortingspolitikerne i Ap går inn for når saken skal behandles, men tror det «skal mye til» for at Ap ikke stopper returene.

I et intervju med VG mandag sier at UDI-direktør Frode Forfang at terskelen for hva som skal til for å returnere folk er et politisk spørsmål. Forfang beskriver blant annet at sivile afghanere har mista livet i terroraksjoner og kan bli tilfeldige ofre.

– UDI sier sivile kan miste livet, da er det ikke trygt. Vi må stanse returene inn til videre og ikke gamble med folk, sier hun, og viser til at det senest tirsdag ble meldt om et dødelig angrep mot en TV-stasjon i Kabul.

Kabul er skal være blant områdene der UDI mener afghanske ungdommer kan sendes.

Frps innvandringspolitiske talsmann, Jon Helgheim, sier til NRK tirsdag at han mener spørsmål om sikkerhetssituasjonen i Afghanistan er «en oppkonstruert problemstilling».

Jon Helgheim

– En oppkonstruert problemstilling, sier Frps innvandringspolitiske talsmann Jon Helgheim til NRK.

Foto: Bjørn Inge Bergestuen / Fremskrittspartiet

– Det er trygt nok å returnere til landet. De som tar til orde for stans får heller være ærlige og si at de ønsker at flere grunnløse asylsøkere får bli i Norge, for det er det de egentlig prøver å få til, sier han.

– Fornøyd med at det rører på seg

Ap-politikeren i Orkdal understreker at det i denne omgang ikke er snakk om å gi ungdommene som blir kalt «oktoberbarna» varig opphold i Norge, men kun at returene må stoppes inn til videre.

Leder i Skaun Ap, Siri Grøttjord, som signerte leserinnlegget sammen med Gulbrandsen, mener også Arbeiderpartiet kunne stemt for returstansen uten noen redegjørelse.

– Det velter jo ingenting for Ap å være med på det. Jeg tror ikke vi får noen nye svar fra regjeringa. Det er helt kurant at Ap krever en redegjørelse for å belyse situasjonen, men dette er et politisk spørsmål til syvende og sist, sier hun.

SISTE NYTT

Siste meldinger