NRK Meny
Normal

– Ikke et demokrati verdig

Senterpartiet reagerer sterkt på regjeringens forslag om å la meningsmålinger erstatte folkeavstemninger før kommuner skal slås sammen.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum reagerer på regjeringens kommunesammenslåingsreform.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp) mener kommunene ikke skal tvinges til sammenslåinger, og at folket må høres gjennom folkeavstemninger.

– Det verste med kommuneproposisjonen er at man slår fast at hvis ikke kommunene ønsker å slå seg sammen, så skal man bruke tvang. Det har vært helt umulig å få regjeringen til å si dette, men her står det svart på hvitt: enten gjør dere som vi vil, eller så tvinger vi dere, sier leder i Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum.

Les mer: Slik skal kommunene lokkes til å slå seg sammen

– Har glemt menneskene

Da kommunalminister Jan Tore Sanner fra Høyre la fram kommuneproposisjonen i dag, pekte han på en rekke utfordringer som han mente dagens kommuner ikke var rustet til å takle.

Vedum mener regjeringens premiss hele tiden har vært at man ønsker færre og større kommuner, og at det eneste som har endret seg har vært hvilke problemer man mener å løse med sammenslåingene.

– Svaret til regjeringen har hele tiden vært kommunesammenslåing, men hva er egentlig spørsmålet? For noen uker siden var det store problemet interkommunalt samarbeid. Men i denne meldingen står det at hvis man ikke slår seg sammen skal vi lovpålegge interkommunale samarbeid. Så nå er det en del av løsningen, sier Vedum til NRK.no.

Politisk kvarter på P2 i dag løftet Sanner fram barnevern som et problem i små kommuner.

– Når vi ser på Deloittes rapport om barnevern, sier den den at større kommuner har større utfordringer enn små kommuner. De har lagt som premiss at svaret er kommunesammenslåing, og blitt så opptatt av strukturen at de har glemt menneskene, sier Vedum.

Fra folkeavstemning til meningsmåling

Loven sier at innbyggerne bør høres før kommunestyrene gjør vedtak om en eventuell sammenslåing. I kommuneproposisjonen som ble lagt fram i dag åpner regjeringen for at dette kan gjøres ved spørreundersøkelser.

Departementet vil lage et opplegg for en spørreundersøkelse med spørsmål om hvilke forventninger innbyggerne har til det framtidige tjenestetilbudet, hvordan de ser på potensialet for utvikling og vekst, og hvordan de forholder seg til ulike sammenslåingsalternativer.

Departementet mener dette vil gi kommunestyrene et bredere og bedre beslutningsgrunnlag enn en rådgivende folkeavstemning.

Trygve Slagsvold Vedum reagerer sterkt på forslaget:

– Det er en forunderlig idé at man skal gå bort fra folkeavstemninger og begynne med meningsmålinger eller Questback. Det er ikke et demokrati verdig, og jeg tror egentlig ikke Sanner mener alvorlig. Selvfølgelig må det avholdes ordentlige folkeavstemninger, under ryddige og ordnede forhold, sider Vedum.

– En tapersak for Høyre

Senterpartiet reagerer også på hastverket med å få gjennomført kommunereformen. Etter planen skal hele reformen legges fram for Stortinget våren 2017.

– Han vet at det ikke er folkelig støtte for dette, og ønsker ikke å ha det som en sak i et stortingsvalg. Dette er en tapersak for Høyre. Det er noe udemokratisk over hele prosessen, før valget i høst synes Høyre dette var ubeleilig å diskutere, nå skal de gjennomføre det så fort som mulig, sier Vedum til NRK.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger