Hopp til innhold

Ekspert: – Falske ID-papirer økende problem i Norge

Falske pass og andre identitetspapirer blir et større og større problem i Norge, mener nasjonalt ID-senter. I fjor ble 659 personer tatt for ID-svindel.

Falskt gresk pass brukt av albansk mann

Dette er det falske greske passet en albansk mann brukte.

Foto: Kjartan Rørslett / NRK

Bankkort skaffet til veie med falsk ID.

Dette er bankkort som den albanske mannen skaffet seg ved å utgi seg for greker.

Foto: Kjartan Rørslett / NRK
Politiinspektør Jan Eirik THomassen.

– Ved å bruke falske dokumenter og få myndigheter og banker til å tro på ham en stund, klarte mannen å hvitvaske 13 millioner kroner fra kriminell virksomhet, sier politiinspektør Jan Eirik Thomassen i Romerike politidistrikt.

Foto: Kjartan Rørslett / NRK

– Jeg tror vi bare ser deler av jukset, sier lederen for senteret, Arne Isak Tveitan.

Et eksempel avslørt av politifolk på Romerike viser hvor alvorlig kriminalitet et utlending kan begå hvis han klarer å lure norske myndigheter og bankene.
I 2008 kom en nå 34 år gammel albaner til Norge.

Falske pass

– Men han hadde et falsk gresk pass, det var derfor han fikk være her, en stund, sier politiinspektør Jan Eirik Larsen på Romerike til NRK.

– Albaneren skaffet seg skattekort og konto i banken, og pengene strømmet inn for oppdrag han utførte. Men alt var svindel, det var hvitvasking av penger som ikke var skaffet til veie på lovlig vis. Han ble avslørt og sendt ut av landet i 2009.

I 2011 kom han tilbake til landet. På nytt brukte han et gresk pass, men denne gangen het han noe annet. Han opprettet et nytt håndverkerfirma. I bankene fikk han nye kontoer og igjen strømmet det penger inn på kontoene hans for oppdrag firmaet hans angivelig hadde utført.

Hammer og malerkost

Til sammen kom det inn over 13 millioner kroner på kontoene hans i de to periodene han drev firma under dekke av å være greker i Norge.

– Men det fantes verken hammer eller malerkost i virksomhetene hans, han gjorde aldri noe snekring eller malerarbeid i dette firmaet. Det var bare hvitvasking av penger fra kriminell virksomhet, sier Thomassen.

Albaneren tilsto og ble i fjor dømt til to år og fire måneders fengsel.
– Jeg tror ikke samfunnet ennå er forberedt på de utfordringene vi får som følge av svindel med pass og andre dokumenter, sier Arne Isak Tveitan i Nasjonalt ID-senter.

LES OGSÅ: Henta ut luksusbilar i falskt namn

LES OGSÅ: Stadig flere stjeler ID

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger