Hopp til innhold

– Hadde vi ikke betalt bestikkelser ville vi ikke fått kontraktene

Odd Gleditsch jr. forteller NRK om korrupsjon, bestikkelser og dødsbrannen på Jotun-fabrikken i Sandefjord i 1976. Og vil man jobbe for Jotun i Saudi-Arabia må man finne seg i å følge lokale skikker.

Intervju med Odd Gleditsch, leder av Jotun i mer enn fire tiår.

Odd Gleditsch jr. tok over Jotun etter sin far og ledet bedriften fram til å bli et internasjonalt konsern. I mer enn 40 år ledet han selskapet, med rundt 10.000 ansatte i 100 land.

I 2012 ble en 50 år gammel mann, ansatt ved Jotun i Sandefjord varetektsfengslet i to uker i full isolasjon, siktet for grov korrupsjon. Jotun sparket mannen som ble siktet for og flere av Jotuns leverandører ble også siktet i korrupsjonssaken.

Gleditsch mener bestikkelser ikke kan regnes som korrupsjon.

– Jeg kaller det ikke korrupsjon når vi betaler en toller 50 dollar for å flytte dokumenter oppover i bunken for å få råvarene litt fortere ut av havna.

– Den gangen var det til og med fradragsberettiget om man kunne dokumentere at man hadde betalt bestikkelser, så det har skjedd en del underveis for å si det slik.

Om de ikke hadde betalt bestikkelser ville de ikke fått kontraktene, mener han.

LES OGSÅ: Jotun sparket korrupsjonssiktet

Jotun fabrikker

Jotun fabrikker på Gimle i Sandefjord. Det er her selskapet har sitt hovedkontor.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

6 døde i brann på Sandefjord-fabrikken

Noe av det som har satt mest spor var brannen på fabrikken i Sandefjord i 15. september 1976 hvor seks ansatte døde og elleve ble skadet. Fabrikken fikk store skader, og det var en tøff utfordring for selskapet å komme seg gjennom ulykken.

– Det er nok den vanskeligste dagen i mitt liv, sier Gleditsch.

– Min første kone hadde gått bort kort tid før, og det er klart det ikke var lett å få det til å fungere med fire mindreårige barn oppi det hele, sier han videre.

Brannen på Jotuns fabrikk står på listen over store brannkatastrofer i Norge.

Fabrikken ble bygget opp igjen, og selskapet har i dag sitt hovedkontor der.

Prinsesse Märtha Louise og Odd Gleditsch i 1999

Prinsesse Märtha Louise åpnet Jotuns nye fabrikk i Thailand i 1999. Her sammen med Odd Gleditsch under åpningen.

Foto: Falch, Knut / NTB scanpix

Må følge lokale skikker og oppføre seg som gjester

Gleditsch forteller at han vil ha ansatte som har et rolig og stabilt privatliv. For mye uroligheter i privatlivet tror han fører til at den ansatte gjør en dårligere jobb.

– Jeg har aldri vært noe særlig «happy» med folk som lever et urolig familieliv. For mye uro i privatlivet tror jeg påvirker jobben negativt, sier han.

Han er også opptatt av hvordan de ansatte oppfører seg utenfor Norges grenser. Man må følge de lokale skikkene. Ved de utenlandske salgskontorene er det lite som minner om at Jotun er et norsk selskap.

Vil en norsk ansatt jobbe i for eksempel Saudi-Arabia må de følge reglene og de lokale tradisjonene der.

– Man kan ikke flytte med familien til Saudi-Arabia om kona ikke vil respektere saudiske regler når det kommer til påkledning. Og kvinnene får heller ikke kjøre bil der, og det kan være tungt for noen fruer å svelge, sier han.

LES OGSÅ: Jotun stenger kontorer i Libya

AKTUELT NÅ