NRK Meny
Normal

– Hadde jeg fått lov til velge partner selv, hadde ikke foreldrene mine drept ham

OSLO TINGRETT (NRK): Den unge kvinnen som anmeldte foreldrene for drap på ektemannen, forteller at de hadde sterke meninger om hvem hun skulle gifte seg med.

Den fornærmede jenta i trippeldrapssaken

Statsadvokat Guro Hansson Bull ga den unge jenta noen støttende formaninger før hun begynte sin forklaring. Jenta er fotografert med bistandsadvokat Monica Lindbecks (t.h.) samtykke.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Kvinnen (25) som anmeldte foreldrene for drap på ektemannen, hans bror og brødrenes far inntok vitneboksen like etter klokken 12.00. De drapstiltalte foreldrene hadde da forlatt salen for at jenta skulle være i stand til å gi en åpen og god forklaring, opplyser bistandsadvokat Monica Lindbæck til NRK.

Den 25 år gamle enken fortalte med skjelvende stemme, om oppveksten i Norge, og hvordan foreldrene – som hun konsekvent omtalte ved etternavn – etter hvert tok henne med til Pakistan for å gå på barneskole og bli kjent med kulturen.

Senere flyttet familien tilbake til Norge, noe som irriterte jenta og de andre søsknene, ettersom det var vanskelig å lære seg norsk. Enken fortalte at forholdet til foreldrene var helt greit i oppveksten, men at det surnet etter at hun giftet seg i skjul.

– Da begynte det å oppsto familieproblemer, sier hun.

De tiltalte i trippeldrapssaken

Det tiltalte ekteparet i trippeldrapssaken (bak og til høyre) nekter straffskyld. Den tiltalte onkelen (til venstre) innrømmer å ha vært med på å planlegge drapet på tre personer i Pakistan.

Foto: Tegning: Esther Maria Bjørneboe / NRK

– Fikk ikke velge noe selv

Kvinnen forteller at hun ble kjent med sin avdøde ektemann, som også er hennes fetter, da hun var i Pakistan allerede i 2008. Etter hvert ble den gode tonen dem imellom kjent for foreldrene, og forholdet til foreldrene ble dårligere.

– Jeg fikk rett og slett ikke lov til å velge noe selv. Det er grunnen til at jeg sitter her i dag, sier 25-åringen, og sikter til valg av ektemann.

Hun forteller at foreldrene var opptatt å bestemme hvem hun skulle gifte seg med.

Hadde jeg fått lov, hadde de ikke tatt livet av ham. Ingen av de andre heller, sier jenta, og slår håndflaten i bordplaten på vitneboksen.

På et tidspunkt spør statsadvokat Guro Hansson Bull jenta om hva «ære» betyr.

– Du kan spørre foreldrene mine om det. Jeg skjønner ikke hva ære er, sier den unge jenta oppgitt.

Statsadvokaten følger opp med å spørre om hun kan forklare hva begrepet ære innebærer i Pakistan.

– Ære er at jenta skal gifte seg med en partner som foreldrene bestemmer. Guttene kan gifte seg med hvem de vil, selv om foreldrene er imot, oppsummerer jenta.

Trippeldrapssaken i Oslo tingrett

FAMILIE: Onkelen, bosatt i Fredrikstad (øverst til høyre), har erkjent å ha vært med på drapene på brorens (i midten, øverst) og svigerinnens uønskede svigersønn. Også svigersønnens far og en annen bror ble drept. Ekteparet skal ha planlagt drapene, som ble utført av en tredje bor, som har vært etterlyst internasjonalt.

Foto: Grafikk: Vidar Kvien & Marco Vaglieri / NRK

– Godt forhold til skytter

Statsadvokaten stilte deretter flere spørsmål om mannen som skal ha utført de tre drapene, som altså er den eldre broren til jentas avdøde ektemann. Politiets teori er at jentas foreldre ba den eldre broren, samt jentas onkel, om å drepe jentas ektemann, en annen bror, og deres far.

Ifølge 25-åringen var forholdet mellom hennes foreldre og den antatte gjerningsmannen godt. Hun beskriver gjerningsmannen – som er etterlyst internasjonalt – og foreldrene som «like typer». Jenta forteller at faren hennes flere ganger skal ha hjulpet broren til sin avdøde ektemann økonomisk.

– De (foreldrene, journ.anm.) foretrakk ham til og med over min egen bror, sier den unge jenta med lys stemme.

Overførte 24.000 kroner

Statsadvokat Guro Hansson Bull forklarte tidligere mandag at den unge jenta giftet seg med sin egen fetter – i skjul og mot foreldrenes vilje – i slutten av 2011. I mai 2013 ble det hemmelig ekteskapet kjent utover den innerste familien.

Det var da jentas foreldre, bosatt i Oslo, beordret drapet på sin uønskede svigersønn, en av hans brødre, samt deres far, ifølge påtalemyndigheten.

Påtalemyndigheten redegjorde også kort for et av de viktigste bevisene i saken, en pengeoverføring fra jentas far i Norge til Pakistan, dagen etter at drapene skal ha skjedd.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger