Listhaug: – Gleder meg til møte bøndene

I ettermiddag skal Sylvi Listhaug møte rundt 3000 illsinte bønder som har reist til Oslo for å protestere. Men landbruksministeren frykter ikke å bli buet ut.

Listhaug i politisk kvarter

NULL STRESS: Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) sier hun ser fram til å møte bøndene som har reist til Oslo for å aksjonere. Se Politisk kvarter med programleder Astrid Randen.

– Absolutt ikke. Jeg skal holde en appell, der jeg skal snakke om det gode tilbudet som staten har lagt fram. Jeg gleder meg til å møte alle disse bøndene i dag, sier Frp-statsråden til Politisk kvarter på NRK P2 tirsdag morgen.

Lars Inge Vik fra Fusa Bondelag

AKSJON: Lars Inge Vik fra Fusa Bondelag og Strandvik Mjølk Samdrift gjør klar Hordaland bondelags fane til toget som skal gå gjennom Oslos gater tirsdag.

Foto: Hedvig Bjørgum / NRK

Bønder fra hele landet kommer i dag til hovedstaden for å si sin hjertens mening statens tilbud i landbruksforhandlingene.

Bondeorganisasjonene krever et jordbruksoppgjør med 1500 millioner kroner mer i potten. 6. mai svarte regjeringen med å tilby en økning på 150 millioner – kun ti prosent av det jordbruket ba om.

Mens Norges Bondelag kalte tilbudet «kritisk lavt», konstaterte Norsk Bonde- og Småbrukarlag at de oppfattet statens tilbud som en provokasjon.

Det kom derfor som ingen stor overraskelse at bøndene for én uke siden brøt forhandlingene.

Stor avstand og harde beskyldninger

Isfront, ulike virkelighetsoppfatninger og sterke beskyldninger preget pressekonferansen der bruddet ble annonsert. Mens bondeorganisasjonene anklaget regjeringen for å komme med et tilbud som i praksis vil rasere norsk landbruk slik vi kjenner det i dag, beskyldte Listhaug motparten for skremselspropaganda og desinformasjon.

Dersom partene ikke møtes til nye forhandlinger denne uken, ender saken opp i Stortinget allerede fredag.

– Vi kommer til å sende over proposisjonen til Stortinget med vårt tilbud, som jeg mener er mener er veldig godt. Så skal saken behandles i Stortinget, og da må vi komme tilbake til det som skjer der, sier Listhaug.

Se video fra pressekonferansen her. Artikkelen fortsetter:

Partene kranglet om fakta

BRUDD: – Det er beklagelig at jordbruket bryter forhandlingene, for vår målsetting var å få til en avtale, sa landbruksminister Sylvi Listhaug sist uke.

I Norge er det tradisjon for at Stortinget godtar statens tilbud ved brudd i jordbruksforhandlingene. Men denne gangen er det mer usikkert hva som skjer.

Arbeiderpartiet har karakterisert tilbudet som «svakt og urettferdig», men har foreløpig ikke tatt stilling til hva de skal gjøre. Senterpartiet er på sin side klare på at Stortinget ikke kan godta Listhaugs bud.

Men det er regjeringens støttepartier KrF og Venstre som sitter med nøkkelen. Da bruddet ble kjent sist uke kom begge partiene med sterke oppfordringer om at partene måtte samle seg rundt nye forhandlinger.

Listhaug: Vårt tilbud er veldig bra

Men tross gjentatte spørsmål vil ikke Listhaug i dag svare på om det er aktuelt for regjeringen å forhandle fram et nytt tilbud til bøndene i samarbeid med KrF og Venstre.

– Først skal saken til Stortinget, de skal få anledning til å gå inn i den, og så skal vi komme tilbake til videre behandling etter hvert, er alt Listhaug vil si om den saken.

Hun står fast på at tilbudet til bøndene både sikrer bøndene bedre inntektsutvikling enn andre yrkesgrupper. Ifølge statsråden legger staten også opp til økt lønnsomhet og økt matproduksjon.

– Jeg mener tilbudet vårt er veldig bra, vi sikrer landbruk i hele landet med små og store bruk. Med vårt opplegg kommer de aller fleste melkeprodusenter bedre ut.

– Hvorfor forstår ikke bøndene dette?

– De ønsker mer av den samme politikken som er ført gjennom mange år, og som har ført til at vi importerer stadig mer mat og sliter med å rekruttere unge til yrket, sier Listhaug.

– Det er viktig for meg å få fram at hvis vi skal endre dette, så må vi få mer optimisme inn i landbruket og gjøre det mulig å leve av det – i dag er det slik at de som har to fulle inntekter utenfor landbruket, og så har landbruket som en binæring, de tjener bedre enn de som har landbruket som en heltidsjobb.

– Det skal høres at bøndene er i byen

Men bøndene som tirsdag morgen er samlet på Landbrukets hus i Oslo er ikke enige i Listhaugs beskrivelse.

De frykter at Høyre/Frp-regjeringens landbrukspolitikk vil føre til at de tradisjonelle familiebrukene bukker under.

– Bøndene er sinte og oppgitte over tilbudet fra staten, sier Frøydis Hauge.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Frøydis Hauge og Vebjørn Seim

LANG REISE: Leder i Hordaland Bondelag, Frøydis Hauge, og Vebjørn Seim har reist til Oslo for å demonstrere mot statens tilbud. Seim på 17 ønsker å ta over gården etter faren sin på Mannsåker ved Odda.

Foto: Hedvig Bjørgum / NRK

Bonden fra Hordaland har kjørt buss i hele natt. Klokken 14 skal hun demonstrere utenfor Stortinget. Som mange andre aksjonister har hun tatt med seg klave og bjelle til hovedstaden.

– Når vi har reist hele natten og tar oss fri fra dyr og drift hjemme, så må vi virkelig markere at vi er i byen, og da skal både folk og media og politikere høre at her kommer bøndene til byen, sier lederen i Hordaland Bondelag.

– Nå ligger ansvaret hos Stortinget, hos partiene som stadig sier at de vil ha landbruk over hele landet. Nå må de vise at de står for det de har sagt.

SISTE NYTT

Siste meldinger