Stabell: Første steg er nådd

OSLO TINGRETT (NRK.no): 23-åringen som fredag ettermiddag ble dømt til tvungen psykisk helsevern i den såkalte halloween-saken, er lettet over dommen.

Harald Stabell

Advokat Harald Stabell før domsavsigelsen fredag, i rettssaken mot mannen som står tiltalt i det såkalte 'Halloween-drapet' natt til 30. oktober 2011

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Mannen var tiltalt for drap og drapsforsøk, men slipper fengselsstraff.

– Vi har hele tiden prosedert på at han var psykotisk i gjerningsøyeblikket, og at psykosen ikke var utløst på grunn av rus. Det har vi fått medhold i, og det er han selvfølgelig lettet for, sier 23-årings forsvarer Harald Stabell.

Tiltalte vedtok dommen på stedet, mens aktor tok betenkningstid.

Det var ingen tvil om at 23-åringen var psykotisk da han natt til 30. oktober 2011 stakk i hjel Andreas Nilstad (21) og påførte Marius Løken (24) livstruende skader. Det sentrale spørsmålet har hele tiden vært om psykosen var nok til å frita ham for straff.

Tar dommen til etterretning

Aktor Carl Graff Hartmann prosederte på at psykosen skyldtes rus og ba om 16 års fengsel.

– Jeg tar dommen til etterretning. Vi hadde håpet på et annet utfall. Nå blir det opp til Riksadvokaten om dommen skal ankes, sier Hartmann.

Han ba om varetektsfengsel i inntil fire uker mens ankespørsmålet avgjøres. Det samtykket 23-åringen i, og det ble også rettens kjennelse.

Etter fire uker vil det foreligge en avklaring fra Riksadvokaten. De etterlatte kan ikke anke dommen.

Stabell sier hans klient var forberedt på det verste, men at han håpet at dette skulle bli resultatet.

– Han er lettet. Han vet at dommen ikke er rettskraftig, men dette var første steget, og det var viktig for ham, sier Stabell.

Stabell sier 23-åringen forstår at han har en lidelse.

– Han er livredd for at han skal oppleve en ny psykose. Derfor har han ingen innsigelser, og anker ikke dommen om tvungen psykisk helsevern.

"Gud" på veggen

Åstedet i Pilestredet i Oslo var svært blodig etter at den tiltalte 23-åringen hadde angrepet kameratene med kniv. På veggen i oppgangen til bygården hadde den tiltalte skrevet «Gud» med sitt eget blod.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix
Glad det er over

Marius Løken som overlevde angrepet, var også til stede da dommen ble lest opp i Oslo tingrett. Han sier han er glad for at det hele er ferdig.

– Nå forholder jeg meg til dommen. Jeg har aldri hatt noen intensjon om å mene noe eller synse om dette. Vi får ta en eventuell anke som det kommer.

– Men jeg vet ikke om jeg klarer å legge dette bak meg, sier Marius Løken på vei ut av rettslokalet.

Tviler på anke

Bistandsadvokat Benedict de Vibe sier han blitt mer overrasket dersom utfallet hadde blitt et annet.

Han tror ikke Riksadvokaten vil anke avgjørelsen.

– Det er en nokså håpløs oppgave å kjempe imot i en sak hvor de sakskyndige ikke er i tvil i det hele tatt.

Hvis Riksadvokaten godtar dommen blir tiltalte overført tvungen psykisk helsevern. Da havner han på ett eller annet sykehus, Dikemark eller sikkerhetsavdelingen på Gaustad. Deretter vil det bli foretatt en utredning etter en måneds tid.

– I løpet at den utredning blir det bestemt hva slags behandling han skal ha. Men hvor lang tid han vil være på institusjon, før han kommer ut og får annen behandling, er umulig å si, sier de Vibe.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger