– Du tar feil, Erna

Høyre-leder Erna Solberg mener Norge er på vei mot et todelt helsevesen, der de rikeste kjøper seg ut av køen. – Helt feil. Private helseforsikringer utgjør en mikroskopisk del av utgiftene, svarer statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

Jens Stoltenberg

– Vi skal være svært forsiktige med å snakke ned det offentlige helsevesenet. Den omtalen Høyre står for, gir et fullstendig feil bilde, sa statsminister jens Stoltenberg (Ap) fra Stortingets talerstol i dag.

Høyre benyttet i dag anledningen til å grille statsminister Jens Stoltenberg (Ap) om helsekøer og fristbrudd ved norske sykehus.

Bakteppet var blant annet NRKs sak om at stadig flere betaler helsetjenester av egen lomme.

– Kø som sparetiltak?

Det var Høyre-leder Erna Solberg, som selv sitter i Stortingets helsekomité, som begynte spørsmålsrekken. Hun mener at urimelig lange ventetider i det offentlige skaper en todeling av helsevesenet, der de som har råd kjøper seg ut av køen.

Man kunne nesten mistenke Solberg for å høre til langt ute på venstresiden da hun fra Stortingets talerstol proklamerte at «I vår velferdsmodell skal alle betale inn etter evne, og alle skal få igjen etter behov».

– Høyre vil bruke kapasiteten i det private, men regjeringen hevder dette vil bli en kostnadsdriver. Men så lenge de private aktørene er godkjente og har kapasitet, er kø da et sparetiltak for regjeringen, spurte Solberg.

Erna Solberg

Høyre-leder Erna Solberg ønsker at det offentlige skal betale for behandling ved private klinikker som allerede er offentlig godkjent.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Mener Erna vil favorisere private

Statsministeren svarte med at alle som trenger akuttbehandling kommer inn, og at de fleste som ikke er akutt syke også får hjelp innen fristen.

– Jeg vil at de private skal være et supplement til det offentlige, men ikke undergrave det offentlige. Vi kjøper tjenester fra private, men jeg er imot at alle private automatisk skal få finansiert sine behandlinger, mens offentlige sykehus må forholde seg til økonomiske rammer, sier Stoltenberg.

Erna Solberg mente at hun ikke fikk svar på spørsmålet sitt.

– Når noen alvorlig syke kjøper seg ut av køen, får vi et todelt helsevesen. Noen kjøper seg til raskere behandling. Er det da slik at Ap beregner inn at folk med god råd kjøper seg ut av køen, så de offentlige køene også blir mindre, spurte Solberg på nytt.

– En mikroskopisk andel

Statsministeren svarte med en advarsel til Solberg.

– Vi skal være svært forsiktige med å snakke ned det offentlige helsevesenet. Den omtalen Høyre står for, gir et fullstendig feil bilde. Bruken av private helseforsikringer utgjør en mikroskopisk del av de totale utgiftene, sa Stoltenberg under spørretimen.

Ifølge statsministeren utgjør private helseforsikringer bare 0,14 prosent av de totale helseutgiftene. Resten er betalt av det offentlige.

Han valgte dermed å være mer diplomatisk enn helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre (Ap). Da Høyre stilte ham samme spørsmål på NRK nylig, svarte Støre med å kalle det «billig retorikk».

SISTE NYTT

Siste meldinger