NRK Meny
Normal

– Du må anta at din PC er infisert

Kundene har selv et ansvar for å ivareta sikkerheten i nettbanken, mener Audun Jøsang, som underviser i informasjonssikkerhet ved Universitetet i Oslo.

Mann som bruker nettbanken

–Man må være våken og aktiv for å ivareta sin egen sikkerhet på nett, sier professor Audun Jøsang.

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

Audun Jøsang

Professor i informasjonssikkerhet Audun Jøsang.

Foto: QUT

Søndag gikk norske sikkerhetsmyndigheter og banker ut og advarte på NRK.no om en alvorlig sikkerhetsbrist i programvaren som benyttes i norske nettbanker.

Mange lesere reagerte på at ansvaret ble dyttet over på forbrukerne, som ble nødt til å oppdatere programvaren på sin maskin.

Professor i informasjonssikkerhet, Audun Jøsang, sier at datasikkerhet er blitt en aktiv oppgave som alle som eier datautstyr må ta på alvor.

– Disse sikkerhetsutfordringene er ikke bankenes feil alene. Folk flest har ansvar for at utstyret deres er sikkert og oppdatert. De bør ta i mot gode råd fra bankene og være våkne hele tiden, sier Jøsang.

– Anta at maskinen er infisert

Og rådet fra bankene er klart: Oppdater Java-programvaren på din datamaskin.

Det rådet stiller Jøsang seg bak. I tillegg oppfrodrer han folk til å hele tiden anta at maskinen er infisert med farlig programvare.

– Det er en trygg antakelse. Da vet du at du må være på vakt hele tiden, ha antennene ute og se etter sårbarheter, sier han.

– Hva bør folk være på vakt for?

Hvis PC-en plutselig blir treg, eller at den oppører seg rart, bør man reagere. I tillegg bør man følge med på oppdateringer og råd fra bankene, sier han.

– Vanskelig å leve uten Java

Sikkerhetshullet som ble oppdaget i forrige uke, gjør at brukere av den gamle Java-oppdateringen er spesielt sårbare for dataangrep.

I verste fall kan uvedkommende få installert skadelig programvare på maskinen og gjennomføre nettbanksvindel.

Ettersom bankenes felles innloggingsystem krever Java i inloggingen, er bortimot alle norske bankkunder nødt til å ha det for å komme inn i nettbanken.

Jøsang tror ikke problemet hadde vært løst om bankene valgte en annen løsning.

– Det er vanskelig å leve i nettverden uten å ha java installert. Det er en applikasjon som har sine sårbarheter, akkurat som alle andre aplikasjoner. Hvis folk bare passer på å oppdatere den, så kan de holde seg trygge, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger