Advarer mot nettbankvirus

Nasjonal sikkerhetsmyndighet oppfordrer alle til å oppdatere programvaren på sin datamaskin etter at en alvorlig sikkerhetsbrist har blitt oppdaget.

Nettbank

Myndighetenes organ for datasikkerhet advarer mot virus i nettbanker. En alvorlig sikkerhetsbrist gjør at alle nå må oppgradere Java på datamaskinen sin.

Foto: Andersen, Aleksander / NTB scanpix

Den siste uken har NorCERT, som er myndighetenes organ for datasikkerhet, doblet beredskapen etter at det ble oppdaget en alvorlig sikkerhetsbrist i Java-programvaren.

Så godt som alle norske nettbankkunder bruker denne programvaren for å logge seg inn i nettbanken.

– Java må oppgraderes

Eiliv Ofigsbø, leder for NorCERT

Eiliv Ofigsbø, leder for NorCERT, oppfordrer alle til å oppgradere Java på datamaskinen sin.

Foto: Marius Helge Larsen / NRK

Oppfordringen er klar fra Eiliv Ofigsbø, som er leder for NorCERT - nasjonal sikkerhetsmyndighet.

– Folk må oppdatere Java på datamaskinen sin. Hvis ikke er de ekstra sårbare for dataangrep, sier han.

Han frykter at det vil bli en oppblomstring i dataangrep dersom ikke norske brukere innstallerer den nye oppdateringen. Også de som driver nettsidene må oppdatere.

– Dette er spesielt kritisk for de som driver nettsteder som mange besøker. Dersom deres sider blir infisert, kan det spre seg til et stort antall datamaskiner, sier han.

Fått meldinger om flere angrep

Den siste perioden har NorCERT fått stadig flere meldinger om slike angrep. Flere norske nettsteder er blitt infisert og sprer skadelig programvare, ofte gjennom reklamebannere.

– Nylig var en av norges største nettaviser infisert. Vi ser også at klesbutikker og andre seriøse nettsteder har spredd trojanere. Tidligere var dette et problem som gjaldt lyssky nettsider, men nå kan det dukke opp over alt, sier Ofigsbø.

Dersom angriperne lykkes i å få den skadelige programvaren installert på din datamaskin, kan de i verste fall gjennomføre nettbanksvindel.

Merker angrepsforsøkene

Thomas Midteide, DNB

Informasjonsdirektør i Dnb, Thomas Midteide, forteller at Dnb har merket en økning i antall angrep.

Foto: DNB

Informasjonsdirektør i Dnb, Thomas Midteide, bekrefter at det har vært klar økning i slike angrep de siste årene.

Dnb er med sine 1,4 millioner brukere, Norges største nettbank.

– Vi har vært forskånet for denne typen kriminalitet i Norge i mange år, i motsetning til europeiske banker. Men spesielt de siste to årene har trojanerangrep og elektroniske angrepsforsøk økt i styrke mot Norge, sier Midteide.

– Forbrukeren må ta ansvar

At digitale angrep utenfra øker, bekrefter også leverandøren av tjenesten BankID, som de fleste bruker for å logge på nettbanken.

– Det er ingen tvil om at det øker på. Flere og flere profesjonelle nettkriminelle slenger seg på, sier kommunikasjonssjef i BankID Hege Steinsland.

– Det som er viktig å få frem, er at vi som forbrukere har et ganske stort ansvar. Vår oppfordring er at folk tar ansvar selv og sørger for å ha all programvare oppdatert, understreker hun.

Se hvordan du oppdaterer Java her.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger