NRK Meny
Normal

– Casuals trekker inn i bymiljøet

Politiet er bekymret over utviklingen i det voldelige miljøet rundt fotballsupportere. Stadig oftere skjer sammenstøtene ute i det offentlige rom, og politiet har bedt om en lovendring i tre år. Saken ligger fremdeles hos politidirektoratet.

Politiet bekymrer seg for utviklingen i det voldelige miljøet rundt fotballsupportere. Flere av de alvorlige episodene i casualsmiljøet denne sesongen har rammet vanlige fotballsupportere og folk. I tre år har politidirektoratet vurdert lovendring.

Casuals oftere i det offentlige rom

Halvard Askilsrud

Politioverbetjent Halvard Askilsrud sier at det ikke skal være slik at barnefamilier skal være vitner til 40 mann som slåss i gaten.

Foto: NRK

Lillestrøm, 14. april: Rett utenfor en pub midt i sentrum forsøker en rekke casuals fra Lillestrøm å hisse på seg tilsvarende Brann-supportere. De sitter inne på puben blant andre folk. Lillestrøm-supporterne roper på Brann-fansen og vil at de skal komme ut på gaten.

Før det får utviklet seg til noe mer blir to personer pågrepet og kjørt bort av politiet. Men disse hissige sammenstøtene mellom likesinnede fotballpøbler skjer oftere enn før ute i det offentlige rom – blant andre mennesker.

Flere hendelser

– For et par år tilbake var det mer vanlig at de avtalte kamper seg imellom. Da var det for eksempel på idrettsbaner eller i parker. Det kunne være på kampdagen og det kunne være dagen før eller etter kamp. Det vi har sett de siste par årene er at de trekker inn i bymiljøet, sier politioverbetjent Halvard Askilsrud i Romerike politidistrikt, som har fulgt miljøet lenge, til NRK.

Hendelsen i Lillestrøm er én av flere lignende episoder bare i år.

Både i Kristiansand, Bergen, Oslo og Lillestrøm har politiet aksjonert mot voldelige fotballsupportere som har prøvd å lage bråk.

Mange ble sjokkerte under cupkampen mellom Grorud og Lillestrøm forrige uke, da voldelige Vålerenga-casuals plutselig dukket opp for å ta likesinnede blant Lillestrøm-fansen.

Også i Kristiansand ble det bråk i sentrumsgatene før kampen mellom Start og Vålerenga.

Vil ha mulighet til å gripe inn tidligere

Vidar Refvik

Assisterende politidirektør Vidar Refvik innrømmer at arbeidet med behandlingen av lovendringen har tatt lang tid.

Foto: NRK

I tre år har politiet bedt om en lovendring. De vil ha mulighet til gripe inn og avvise fotballpøblene før bråket starter. Fremdeles ligger den saken i skuffen hos politidirektoratet.

– Jeg er enig i at det har tatt noe tid fra arbeidsgruppen ble nedsatt til vi er der vi er i dag, men vi sitter nå i sluttfasen med å vurdere hvorvidt vi skal foreslå en lovendring, sier assisterende politidirektør Vidar Refvik til NRK.

– Hva skal til for at dere faktisk foreslår det?

– Det er selvfølgelig avhengig av situasjonen, trusselen vi har fra disse miljøene. Og eventuelt om vi kan få en lovbestemmelse som gir oss en mulighet for å forebygge den type handlinger, sier Refvik.

Casuals som ble pågrepet i Lillestrøm i april fikk bare noen timer i varetekt. Blir det som politiet ønsker, kan straffen i fremtiden bli hardere. Blant annet ved å nekte dem som slåss adgang til puber og deler av byen i forkant av kampene.

– Det er veldig skremmende for barnefamilier og andre som er til stede å se at 40 mann slåss i gaten. Sånn skal det ikke være, sier Askilsrud.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger